Kudüs ve İstanbul, Aynı Tuvalde Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Zeytinburnu Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği, Kudüslü genç ressam Sündüs Recebi'nin "Benim Şehirlerim" isimli sergisi sanatseverlerle buluştu. İki şehrin güzelliklerini ve benzerliklerinin tuvale taşındığı serginin açılışı 9 Ocak Salı günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş burada yaptığı konuşmada, ülkeler arasındaki köprülerin sanat aracılığıyla oluşturulduğunu ve insan odaklı, insana ulaşma amacı taşıyan enstitünün kültür sanat merkezleriyle iletişime geçerek dünya insanlarıyla irtibatını artırdığını ve Kudüslü genç ressamın sergisinin de bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu vurguladı. 

Yunus Emre Enstitüsünün Kudüs’te bulunan merkezinin iki sene önce açıldığını hatırlatan Ateş, "Özellikle Mescid-i Aksa'nın durumu, oradaki çinilerin harap oluşu bizi üzmüştü. Onun üzerine, 'Osmanlı Dönemi'nden kalan çinileri nasıl yenileyebiliriz?' diye düşünürken bir proje geliştirdik ve Kudüs'ten çini ustalarını eğitmek için İznik Vakfı iş birliğiyle Türkiye'ye sanatçılar getirdik." diye konuştu.

Ressam Sündüs Recebi'nin de eğitim almak için Türkiye'ye gelen sanatçılar arasında yer aldığını belirten Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enstitü olarak hayata geçirdiğimiz kültür-sanat çalışmaları neticesinde ressamımız, köklü geçmişe sahip olan iki kadim şehri, Kudüs ve İstanbul'u bu tablolarda resmetti. İstanbul'a davet ettiğimiz bir sanatçının, İstanbul'u sevmesi, İstanbul ile ilgili resimler yapması, bu çalışmalarını sanatseverlerle buluşturması çok önemlidir. Bizim için de insandan insana sanat vasıtasıyla ülkeleri yakınlaştırmak, çok büyük bir anlam arz ediyor. Bu kapsamda devam eden çalışmalarımız neticesinde de Kudüs Ramallah'ta da ikinci merkezimiz açılacak."

“Kudüs Zeytinburnu’na taşındı”

Serginin açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın doğru ve anlamlı bir dönemde açılan “Benim Şehirlerim” sergisinin Kudüs ile İstanbul'u kucaklaştırdığını dile getirerek "Kudüslü ressam kardeşimiz, o mahzun, hüzünlü ve medeniyetin doğduğu şehir Kudüs'ü, Zeytinburnu'nda ve kültür merkezimizde yaşatmış oldular, yaptığı bu çalışmalar bizim için çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Kudüs ve İstanbul'un güzelliği tuvale yansıtılamayacak kadar büyük"

Ressam Sündüs Recebi, İstanbul ve Kudüs arasında derin bir bağ bulunduğunu ve bu bağı resimlerine yansıtmaya çalıştığının altını çizdi. 6 aylık bir çalışma sonucunda tamamladığı 28 resmin Kudüs ve İstanbul’un güzelliklerini anlatmak için yetersiz kaldığı ancak elinden geldiğince bunları tuvallere yansıtmaya çalıştığını vurgulayan Recebi, Türkiye’de ve en sevdiği İstanbul’da resimleri sergilemiş olmasının kendisi için büyük bir onur ve mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı "Benim Şehirlerim" resim sergisi, 30 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.

Sündüs Teysir Zekeriyya Recebî Kimdir?

Ressam Sündüs Teysir Zekeriyya Recebî 1991 yılında Kudüs’te doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladı. 2014 yılında Nablus Necah Üniversitesi Plastik Sanat Dalında lisans, ardından fotoğrafçılık eğitimi alan sanatçı, 2017 yılında İznik’e gelerek seramik ve çini sanatı üzerine çalıştı. Daha sonra Kudüs’e dönen Recebî, Kudüs İslamî Vakıflar Dairesinde Mescid-i Aksa’nın çini ve mozaik restorasyonunda stajını tamamladı. İlkokul yıllarından itibaren resim çalışmaları yapan çok yönlü sanatçı Sündüs Teysir, Plastik Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra, sanatçı asistanlığı, sanat öğretmenliği, mozaik restorasyonu alanlarında da çalıştı

Ressam Recebî, 2016 yılında Fas’ta düzenlenen ‘Ribat Gençlerin Başkenti’ adlı yarışmada ödüle layık görüldü. Çini, mozaik ve resim ağırlıklı çalışmalarını Kudüs’teki kendi atölyesinde sürdüren sanatçı, ilk yurtdışı sergisini Türkiye’de İstanbul Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştiriyor.