12 farklı ülkeden gelen gençler Karabük’te buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl 8.’sini gerçekleştirdiği Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında 12 ülkeden 18 öğrenci Karabük’te ağırlandı.  Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen programda öğrenciler yaklaşık bir ay boyunca Türkçe eğitimi aldı, kültürel etkinliklere katıldı. Türkçe derslerin yanı sıra bölgeyi tanıma fırsatı da bulan gençler, Karabük’ten, Safranbolu’ya, Amasra’dan, Kastamonu’ya, Gölcük ve Abant’a düzenlenen gezilerle Türkçe öğrenirken şehrin tüm güzelliklerini de keşfetme imkânı buldular.

Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında ülkemize gelen yabancı öğrenciler için 5 ayrı kategoride faaliyetler düzenlendi. Bunlar; Türkçe kursu, Gezi ve Tanıma, Kültür ve Sanat, Sosyal Faaliyetler, Kapanış Programı. Program, stratejik öncelikli şehirlerdeki üniversitelerin Türkçe Öğretim Merkezleri (TÖMER) işbirliği ile gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi TÖMER ile birlikte düzenlenen Karabük programında yabancı öğrenciler için birçok etkinlik gerçekleştirildi. Program dâhilinde Karabük’te semt pazarını ziyaret eden öğrenciler bölgede yetiştirilen tarım ürünlerini tanıdılar. Ayrıca Safranbolu Urfa Sofrası’nda düzenlenen özel programa katıldılar. Türk Halk müziğimizden örneklerin sunulduğu programda bölgenin yerel türküleri de seslendirildi. 

Kastamonu’nun tarihî ve doğal mekânlarını da ziyaret eden gençler, geleneksel Türk okçuluğu dersleri alıp atış talimi yaptılar, Safranbolu kanyon gezisinde at bindiler. Kristal terastan uçurumu seyrettiler. Lezzetli Türk yemekleri herkesin odak noktası oldu. Türk Mutfağının tanıtımı etkinliğinde gözleme açtılar, yaprak sardılar, mantı büktüler ve kendi hazırladıkları yemekleri misafirlere ikram ettiler.

Veda yemeğinde duygusal anlar

Öğrenciler oldukça keyifli geçen eğitim dönemlerinin sonunda veda yemeğinde duygusal anlar yaşadılar. Kısa zamanda edindikleri arkadaşlıkları ve burada geçirdikleri güzel zamanları unutmayacaklarını belirttiler. Türk misafirperverliğini önceden de duyduklarını ancak şimdi daha iyi anladıklarını söylediler.

Karabük’te eğitim gören 17 öğrencinin ülke ve şehirleri ise şöyle; Ürdün, Sırbistan, Romanya, Sudan, Arnavutluk, Afganistan, Filistin, Bosna Hersek, Karadağ, Bosna Hersek, İran.