2018 Yılının 2. TYS Sonuçları Açıklandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 5 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen yılın ikinci Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) sonuçları açıklandı.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen yılın ikinci TYS sınavı 652 adayın katılımıyla 34 ülke, 39 sınav merkezinde eş zamanlı olarak uygulandı. Sınavda yüzde 70 başarı oranıyla 468 aday “Türkçe Yeterlik Belgesi” almaya hak kazanırken 116 adaya B2, 312 adaya C1 ve 40 adaya C2 düzeyinde yeterlik belgesi verildi.

Azerbaycanlılardan Türkiye’deki Üniversitelere yoğun ilgi

Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) katılan ve Türkiye’deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler TYS’ye yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’de eğitim almak isteyen ve YÖS’te başarılı olan Azerbaycanlı öğrencilerin de TYS’ye ilgisi büyük. Bakü’deki TYS’ye giren adayların %70’ini 17-18 yaşlarındaki lise mezunu adaylar oluşturuyor. Bakü’den sonra en yüksek katılımın olduğu ikinci şehir; 97 adayın sınava girdiği Ankara oldu. Öğrenciler Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye’de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmayı hedefliyor. Sınava katılımın en yoğun olduğu şehirler ise şöyle devam ediyor; Saraybosna, Kiev, Tahran, Mogadişu, Priştine…

Yılın son TYS'si Temmuz 2018’de

Haziran ayında yeni başvuruların alınmaya başlanacağı TYS’nin bundan sonraki ilk uygulaması 2018’in Temmuz ayında olacak. Yılda üç kez uygulanan TYS 2019 yılında da Ocak, Mayıs ve Ağustos aylarında yapılması planlanıyor. Yaklaşık 1 ay öncesinden başvuruların alındığı sınavların sonuçları 20 gün içinde açıklanıyor.

Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireyler, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenler ve yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylara iş başvurularında büyük avantaj sağlayan Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alacak öğrencilere Türkçe hazırlık sınıfından muafiyet hakkı tanıyor.

Detaylı bilgi için: tys.yee.org.tr