2018 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 2018 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasını bugün gerçekleştirdi. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen ve yeterliklerini belgelemek isteyenler için yapılan sınav bu yıl 35 ülke, 41 noktada eş zamanlı düzenlendi.

Okuma, dinleme, yazma ve konuşma (bağımsız ve karşılıklı konuşma) bölümlerinden oluşan sınav iki oturumda yapıldı. 26 Ocak Cuma günü açıklanacak olan sınav sonuçlarında belirlenen puanlara göre adaylara B2, C1 ve C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

Türkçe Yeterlik Belgesi

Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda hazırlanan ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı da amaçlayan sınavda başarılı olanlara verilen “Türkçe Yeterlik Belgesi” adaylar için önemli bir kazanım olacak.  

Türkçe Yeterlik Belgesine sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf olacak. Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak ya da Türkçe tercümanlık yapmak isteyen bireylerin yanı sıra yurt dışında Türkçe öğretmek hedefiyle kariyer planlayan öğretmen adaylarının alacakları Türkçe Yeterlik Belgesi iş başvurularında da büyük avantaj sağlayacak.

Bir yıl içinde üç sınav

Bir önceki yıla göre yüzde 60’lık artışla ilgi odağı haline gelen sınav periyodik olarak yılda 3 kez gerçekleştiriliyor. Sınav Merkezinin belirlediği takvime göre 5 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak olan yılın ikinci sınavı için başvurular 19 Mart 2018’de alınacak. Yıl içindeki son sınavın ise Temmuz ayında yapılması planlanıyor.

Sınav ile ilgili tüm bilgilere “tys.yee.org.tr” adresinden ulaşılabilir.