Anjelika Akbar’ın Ezgileri ile “Ayvazovski’nin İstanbul’u”

Yazıcı-dostu sürüm

Rus resim sanatının dünyaca ünlü ismi Ayvazovski'nin İstanbul’u anlatan tabloları, besteci ve piyanist Anjelika Akbar'ın müzik diline tercüme ettiği “Ayvazovski Rapsodisi” eşliğinde sanatseverlerle buluştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Himayesinde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, "Lichnost Peterburga"/ Tarih ve Kültür Vakfı (St-Petersburg), Türk Hava Yolları ve Türk Telekom desteği ile hazırlanan “Ayvazovski'nin İstanbul’u” programı, St-Petersburg Rus Müzesi’nin St. Michael Castle (Mihaylovskiy Zamok) salonunda gerçekleştirildi.

Çoğunluğu Rus siyasi, sanat ve iş çevrelerinden olmak üzere etkinliğe katılan, üniversitelerin Türkoloji bölümlerinden öğretim üyesi ve öğrenciler, farklı üniversitelerde eğitim gören Türk öğrenciler ve Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının da programa ilgisi yoğun oldu.

Sunuş konserini dünyaca ünlü besteci-piyanist Anjelika Akbar gerçekleştirdiği projede dönemin insanları ve manzaralarını yansıtan Ayvazovski’nin resimleri, Murat Öneş'in sanat yönetmenliğinde izleyici ile buluştu.

Rus ressam İvan Ayvazovski'nin tablolarını müzik diline tercüme ederek “Ayvazovski Rapsodisi" besteleyen Akbar, konserde seslendirdiği eserinde Ayvazovski’nin seyahatleri sırasında duyduğu Osmanlı müziği, doğduğu Feodosya’dan çocukluğunda öğrendiği Kırım Tatar temalarını, Ermeni kökenli olmasından dolayı Ermeni ve Kafkas tınılarını, eğitim aldığı ve yaşadığı St. Petersburg’da dinlediği Rus müziklerini kullandı. Performansta Akbar’a Rus viyolonsel sanatçısı Danila Popov ve Türkiye’den perküsyon sanatçısı Berkant Çakıcı da eşlik etti.

İvan Ayvazovski

Bir İstanbul âşığı olan Ayvazovski’nin 200 civarında İstanbul tablosu bulunuyor. İstanbul üzerine yaptığı benzersiz resimlerde, devrin insanları ve manzaralarını etkili bir şekilde yansıtan ressamın eserleri İstanbul’un kültür ve medeniyet tarihine ilişkin görsel bellek olma özelliği de taşıyor.

Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde sık sık ziyarette bulunan ve dünyanın en güzel şehrinin İstanbul olduğunu pek çok kez dile getiren ünlü ressamın, sayısı beş bini geçen tablolarının büyük kısmı St. Petersburg, Moskova ve Yerevan’daki devlet müzelerinde sergileniyor. 30’a yakın eser ise İstanbul’da Dolmabahçe, Deniz Müzesi vb. koleksiyonlarda yer alıyor.

Anjelika Akbar

SSCB'de doğan ve eğitimi Rusya'da alan, Sovyetler Birliği henüz dağılmadan önce UNESCO üyesi olup uluslararası projesi ile yolu İstanbul'a düşen besteci ve piyanist Anjelika Akbar, Rus ressam İvan Ayvazovski'nin tablolarını müzik diline tercüme ederek “Ayvazovski Rapsodi”sini besteledi.

Dev perdeye yansıtılarak bugüne kadar ki en geniş Ayvazovski koleksiyonunu günümüz teknolojileri ile buluşturan projenin yöneticisi de olan Anjelika Akbar, konserde seslendirdiği rapsodide, kendi özgün müziklerinin yanı sıra; Ayvazovski’nin seyahatleri sırasında duyduğu Osmanlı müziği, Dede Efendi; doğduğu Feodosya’dan çocukluğunda öğrendiği Kırım Tatar temalarını, Ermeni kökeninden dolayı içinde taşıdığı Ermeni ve Kafkasya tınılarını, eğitim aldığı ve yaşadığı St. Petersburg’da dinlediği Rus müziklerini kullandı.

Yaklaşık dört sene süren "Ayvazovski'nin İstanbul'u" projesi için Rusya müzeleri ve koleksiyonerlerden temin edilen 500'e yakın tablonun görüntü kullanım haklarını alan Akbar, kendi tabiri ile izleyiciyi Ayvazovski ile birlikte Dünya seyahatine çıkarmış oldu. Projenin Rusya’da halka açık pek çok sahnede yer almasını kalpten arzuladığını dile getiren Anjelika Akbar, “Rusya ve Türkiye'yi bu duygusal ortak paydada buluşturan Ayvazovski'nin muhteşem tablolarının müzik ile yolculuğu devam etsin." temennisinde bulundu.