Başkan Ateş Kudüs'te alimlerle buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Kudüs'te şehrin ileri gelen alimleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile buluştu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "15 Temmuz'da silahlı teröristler halkın üzerine bomba attığı zaman Allah insanların kalbine bir sekine indirdi ve inandıkları için güçlü oldular. Burada Filistin'de siz bunu belki 50-100 yıldır yaşıyorsunuz ama inandığınız için zafer Filistinlilerin olacaktır" dedi.

Filistin’i ziyaret eden Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, şehrin ileri gelen alimleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi.

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri ve İslami Bilgilendirme ve Kültür Çalışmaları Başkanı Naci Bekirat'ın da katıldığı Kudüs Yunus Emre Enstitüsündeki görüşmede konuşan Ateş, Filistinlilerin Türkiye ile bağlantılı projeler geliştirmesinden memnuniyet duyacaklarını ve bunları destekleyeceklerini söyledi. 

Türkiye'nin son on yılda önemli mesafe kaydettiğini belirten Ateş, "Bu gelişme sadece askeri ve ekonomik alanlarda olmadı. Türkiye aynı zamanda tarihi ve kültürü ile barıştı." ifadesini kullandı.

"Allah insanların kalbine bir sekine indirdi"

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün darbe girişimine de değinen Ateş, "15 Temmuz'da silahlı teröristler halkın üzerine bomba attığı zaman Allah insanların kalbine bir sekine indirdi ve inandıkları için güçlü oldular. Filistin'de siz bunu belki 50-100 yıldır yaşıyorsunuz ama inandığınız için zafer sonunda Filistinlilerin olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Modern dünyada sadece siyasi ve askeri hamlelerle zafer elde edilmediğini vurgulayan Ateş, yumuşak güç diye bir olgunun öne çıktığını kaydetti.

"Yunus Emre Enstitüsü bu boşluğu doldurmak için kuruldu"

Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumları ile bu alanda faaliyet yürüttüğünü belirten Ateş, şunları kaydetti:

"Yunus Emre Enstitüsü de bu alanda önemli bir boşluğu doldurmak için 2009'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruldu. Amacı ise Türk kültüründe olduğu gibi artı değerlerimizi öncelikle Müslüman kardeşlerimizlerle sonra da tüm insanlıkla paylaşmaktır. Türkiyenin milli geliri orta düzeyde olmasına rağmen Türk halkı ihtiyaç sahiplerine elinden gelen yardımı yapmıştır. Bunun son örneği Türkiye'ye gelen 3,5 milyon Suriyelidir. Türkiye bunun reklamını yapmadan elinde olanları Müslüman kardeşleri ile paylaşmıştır ve bunun reklamını da yapma ihtiyacı hissetmemiştir. Yunus Emre Enstitüsü olarak bir müdür ve yardımcısı yönetiminde farklı ülkelerde merkezler kuruyoruz. Bunların görevi buralarda Türkiye ile bağlantılı projele geliştirmek. Sizler de inşallah bu anlamda bu merkezle irtibatlı projeler gerçekleştirirseniz bundan memnun olur ve destekleriz. Böylelikle de gelecek nesillerimizde birlikte yetişir ve aynı fikriyata sahip olurlar."

"FETÖ'nün Kudüs'te okul kurmasına izin vermedik"

İslami Bilgilendirme ve Kültür Çalışmaları Başkanı Naci Bekirat da toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere, Fransa, Almanya gibi Batı ülkelerinin Kudüs'te okullar açtıklarını hatırlatarak, "Maalesef çocuklarımızın çoğu hala bu gayrimüslim okullarında yetişiyor. Türklerin en büyük eksiği benzer okullar açmamak oldu. Şimdi sizden en önemli talebimiz buralarda okullar açmanız ve çocuklarımızın sizin okullarınızda yetişmesi." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün Kudüs'te faaliyette bulunma girişimlerine de değinen Bekirat, "FETÖ üyesi darbeciler, Kudüs'te okul açmak istedi ancak buna izin vermedik. Darbe sonrası da çok şükür buradan kaçıp gittiler. Nereye olduğunu bilmiyorum ama kaçtılar." diye konuştu.

"Erdoğan'ın politikası İslam aleminde yoğun teveccüh gördü"

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, AB'nin Müslüman bir ülke olan Türkiye'yi asla kabul etmeyeceğini savunarak, Türkiye'nin bunun yerine İslam alemi ile birlik olması gerektiğini kaydetti. 

Şeyh Sabri, "Çünkü Müslümanların birliği Müslümanları güçlendirir. Bu bağlamda Erdoğan'ın politikası İslam aleminde yoğun teveccüh gördü. Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük sonucu Müslümanların bölünmesi oldu. İngilizler aramızı bozdu. Bunu düzeltmemiz lazım. Türk, Arap, Acem, Kürt olarak birleşmemiz lazım. Ziyaretinizden çok memnunuz. İnşallah sizlerin ziyaretleri buna katkı sağlar." ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş'in temasları kapsamında Kudüs Üniversitesini ziyaret etmesi ve Türkoloji bölümü açılmasına yönelik bir anlaşma imzalaması bekleniyor.