Binlerce Öğrenci “6. Geleneksel Çocuk Şenliğinde” Buluştu!

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna-Hersek’te 150 lise ve ilköğretim okulunda Türkçe öğrenen 6 bin öğrenci, bu sene 6.sı gerçekleştirilen Çocuk Şenliği’nde bir araya geldi.

Çocuk Şenliği, 2013 yılından itibaren düzenlenen ve bu sene de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği ile Bosna Hersek Sivil İşler Bakanlığı himayesinde ve Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonunda Bosna-Hersek’in Zenica şehrinde gerçekleşti.

Bosna-Hersek'in 7 kantonundaki 150 okuldan 6 bin öğrenciyi bir araya getiren Çocuk Şenliği’ne, Türkiye ve Bosna-Hersek’ten 100’ün üzerinde kurum ve kuruluş destek verdi.

Zenica Spor Salonu’ndaki program, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Zenica Doboj Kantonju Meclis Başkanı Jasmin Duvnjak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Türkiye’den ve Bosna-Hersek’ten çok sayıda seçkin davetlinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Şenliğin başlama saatinden önce salona gelen çocuklar için Türkçe ve Boşnakça şarkılar söylendi, Türkçe öğrenen öğrenciler Türk sanatçılara ait şarkılar seslendirdi.

Çocukların heyecan ve coşkusunun sahneye yansıdığı program saat 13.30’te, her iki ülke marşlarının söylenmesiyle  başladı.

“Türkçe gönül dilidir.”

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy programda yaptığı konuşmasına T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı.

Bosna Hersek’te bulunmaktan ve iki ülke ve iki halkın arasındaki dostluğu yeniden yaşamaktan duyduğu mutluluk ve memnuniyeti dile getiren Arısoy, Türkçenin gönül dili olduğuna vurgu yaptı. Sarı Saltuk, Ayvaz Dedenin dili olan Türkçeyi Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanında öğretildiğini belirten Bakan Arısoy, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da iki ülke ilişkilerinin gelişmesine dair ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

“Türk halkı her an yanımızda.”

Zenica Doboj Kantonu Meclis Başkanı Jasmin Duvnjak, bir arada bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Böyle anlamlı bir program vesilesi ile Türk halkına her an yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz.” dedi. Ana dili öğrenmenin herkesin hakkı olduğuna dikkat çeker Duvnjak, ortak değerlerimize vurgu yaparak çocukların hep mutlu ve enerjik olmaları temennisinde bulundu.

“Geleceğin sahipleri sizlersiniz.”

T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, bu mutluluğu Bosna Hersek’te geleceğin sahipleri olan çocuklarla bir arada kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına hediye ettiğini belirtti.

Bu bayramın Bosna Hersek’te kutlanması için başta Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin TİKA ve Maarif Vakfı gibi pek çok kurumunun çabalarıyla olduğunu söyleyen Koç, teşekkürlerini iletti.

“Türkçeyi seçerek özgürlüğü ve kardeşliği seçtiniz.”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Tercihim Türkçe projesi kapsamında Türkçeyi seçen çocuklara “Küçük hanımlar, küçük beyler” olarak hitap ederek başladığı açış konuşmasında,  80 milyon Türkün selamını ve sevgisini getirdiğini söyledi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın iki temel anlamı olduğundan bahseden Prof. Dr. Ateş, bunların özgürlük ve çocuk olduğunun altını çizerek, “Biz özgürlüğü sadece Türk çocukları için değil, dünyanın her tarafındaki çocuklar için istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu bayramın, çocukluğunu ve gençliğini savaş meydanlarında kaybetmiş bir neslin temsilcisi olarak Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edildiğini dile getiren Ateş, “Bu nedenle çocukluğunuzun, özgürlüğünüzün farkında olarak kendinizi özgürce gerçekleştireceğiniz bir dünya istiyoruz. Sizler hayallerinizin peşinden koşmayı unutmayın. Bosna Hersek’in her bir köşesinden Türkçeyi seçerek özgürlüğü ve kardeşliği seçen yarının büyükleri sizleri sevgi, saygıyla selamlıyoruz. Bayramınız kutlu olsun.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından “Çocuk Şenliği” kapsamında farklı alanlarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Bosna Hersek ulusal ve yerel televizyonlarında gösterilen Türk dizileri arasında en fazla izlenen Elif dizisinin başrol oyuncusu İ. Damla Güvenilir de bu yıl ikinci defa şenliğe katılarak okuduğu şiirlerle çocukların sevincine ortak oldu.

Büyük coşkuyla kutlanan Çocuk Şenliği Bosna-Hersek'te büyük ses getirirken, programda ünlü Boşnak sanatçı Mirza Selimović de sahne aldı. Mirza Selimović söylediği birbirinden güzel seçkin şarkılarla çocuklara unutulmaz bir gün yaşatırken, Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 9. yıl dönümü anısına pasta kesilmesilmesinin ardından program son buldu.