Bölge Stratejileri İstişare Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 2018 Bölge Stratejileri İstişare Toplantısı, 54 ülkede görev yapan Enstitü müdürlerinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleşti.

Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak üzere kurulan ve beş kıtada 54 merkezde faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü’nün, 2017 faaliyetlerini değerlendirmek ve 2018 bölge stratejilerini belirlemek amacı ile 30 Kasım – 2 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Bir Milletin Dünyaya Açılan Kapısı

Programın açış konuşmasını yapan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün Anadolu’nun kadim medeniyet birikimiyle dünyaya açıldığını dolayısıyla enstitünün, bir milletin dünyaya açılan kapısı olduğunu dile getirdi. Bu birikimin tamamından istifade etmek gayretiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin benzer kurum ve kuruluşları ile birlikte hareket eden Yunus Emre Enstitüsünün, kültürel diplomasiyi daha güçlü hale getirmek ve bu amaca hizmet eden yeni rotalar şekillendirmek amacıyla toplandığını ifade eden Prof. Dr. Ateş, yurt dışında Türkiye'yi temsil ettiğini iddia eden Fetullahçı Terör Örgütü gibi ülkemiz ve milletimiz aleyhine çalışan yapılarla mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini de vurguladı. Türkiye’nin itibarını, güvenirliğini ve bilinirliğini artırmak için yoğun çaba gösteren Enstitünün uluslararası bilinirlik oranının, bilhassa 2017 yılı içerisinde, önemli ölçüde arttığını ve ideal olana ulaşmak adına doğru yolda bulunulduğunu belirten Şeref Ateş, kurumsal kapasitenin sürdürülebilir bir şekilde artarak devam etmesinin önemine değindi.  

Yunus Emre Enstitüsü yöneticileri ile yurt dışında faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezleri müdürlerini bir araya getiren toplantıda Ünlü Yönetmen Elif Dağdeviren, Kültürel Diplomaside Sinema ve Uluslararası İmkânlar konulu bir panel gerçekleştirdi. Elif Dağdeviren’in ardından Bilim Diplomasisi ve Türkiye’nin İmkânları konusunda konuşan Prof. Dr. Yusuf Baran’ın paneliyle ilk gün oturumları tamamlandı. Programın ikinci gününde ise Balkanlar, Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Afrika, Asya ve Uzak Doğu şeklinde masalara dağılan Enstitü Müdürleri, 2018 yılında Enstitü tarafından uygulanacak bölgesel stratejiler üzerine grup çalışmaları yaptı. Grup çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Gökhan Yücel, Dijital Çağda Kültürel Diplomasi konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Programın son gününde, yurt dışı Yunus Emre Enstitülerinde görevli Türk Kültür Merkezi Müdürleriyle ünlü yazar Alev Alatlı, gazeteci Ayşe Böhürler moderatörlüğünde bir sohbet gerçekleştirdi.