“Çanakkale Dostluk Konseri”

Yazıcı-dostu sürüm

Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Can Atilla'nın Gelibolu Senfonisi Prömiyerini Özel Bir Anma Etkinliğiyle Londra’da Gerçekleştirecek

Çanakkale Dostluk Konseri, Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile Türk ve Amerikalı solistler tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi'nin ve Britanya ve ANZAK ülkeleri temsilcilerinin huzurunda, 5 Nisan Perşembe akşamı Cadogan Hall’da gerçekleştirilecek. Konser, 1915-16’te Çanakkale Savaşı’na katılan askerleri ve aralarında oluşan dostluğu anmak için düzenlenecek. 

Yunus Emre Enstitüsü’nün, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlediği program, çok satan yazar Louis de Bernières’in Birds Without Wings (Kanatsız Kuşlar) isimli romanının, tarihi arka planı anlatan eşsiz tanıtım bölümünü okumasıyla ile başlayacak. Bu bölüm, Gelibolu’daki zorlu savaş koşullarını ve düşman askerler arasındaki insani dayanışmayı yansıtıyor. 

Türk bestekar Can Atilla'nın Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümüne özel hazırladığı ve bir ağıt niteliği taşıyan 57. Alay-Gelibolu Senfonisi, bu konser ile Cadogan Hall’da uluslararası prömiyerini yapmış olacak.  Beste savaşın acılarını, Atatürk'ün zaferdeki rolünü ve yüce gönüllülüğünü, Edward Dönemi klasik İngiliz tonlarıyla anlatıyor. İki lirik sopranonun geçişleri ve 1. Dünya Savaşı yazarı Avustralyalı John le Gay Brereton’un şiirinden okudukları kısım, Atatürk'ün, Türk topraklarında hayatını kaybetmiş Coniler ve Mehmetlere adadığı ölümsüz sözlerini hatırlatıyor. 

Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden olan, Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Direktörü ve Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Burak Tüzün tarafından yönetilecek. Diğer öncü sanatçılar, soprano Angela Ahıskal ve çellist Onur Şenler da konserde yer alacak. 

  

Tüm program: 

Can Atilla’dan ‘57. Alay-Gelibolu Senfoni No:2’ 

Thomas Tallis‘den ‘Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme ‘ 

Butterworth’dan ‘A Shropshire Lad’ 

Elgar’dan ‘Enigma Variations’ – Nimrod & Finale 

  

£20 ve £45 arasında değişen biletler, Cadogan Hall Bilet Ofisi’nden temin edilebilir. Bilet satışlarının bir kısmı, Commonwealth Şehitlik Komisyonu’nun yardım kolu olan ve Gelibolu Yarımadası’nda, neredeyse 50,000 kişilik bölüğün mezarlarının bakımını ve muhafazasını üstlenen Commonwealth Şehitlik Vakfı’na bağışlanacak.