Cezayir ile Kültürel ve Bilimsel İlişkilerimiz Yoğunlaşıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, bilimsel diplomasi alanında yürütmüş olduğu Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında Cezayirli rektör ve akademisyenlerden oluşan resmi heyeti, 20 - 25 Mart 2018 tarihleri arasında Türkiye’de misafir etti.

Prof. Derradji Said, Prof. Hamidi Youcef, Prof. Ghuechi Kheir, Prof. Abdelmadjid Chikhi, Prof. Allaoui Hamid, Prof. Kerroum Boumediene, Prof. Chakib Benafri, Prof. Kaced Assia, Prof. Zerdaoui Fatiha, Doç. Dr. Habiba Difallah Fergani’nin yer aldığı heyet, Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi olarak geldiği Türkiye’de önemli temas ve ziyaretlerde bulundu.

Manisa Celal Bayar ve Malatya İnönü Üniversitelerinin Rektörlerinin yanı sıra yerel mülki idarecilerle buluşan heyet, İstanbul durağında Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’le bir araya geldi.

Manisa’da 21 Mart Nevruz kutlamalarına katılan heyet, Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü ile geniş çaplı bilimsel iş birliğini hedefleyen anlaşmalara da imza attı.  

Ardından Malatya’ya geçen resmi heyet, TABİP projesi kapsamında hayata geçirilen Mobil Matematik Müzesini ve İnönü Üniversitesi Teknoparkı’nı ziyaret etti. Teknopark Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz tarafından bilgi verilmesinin ardından, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ni ziyaret eden heyet dünyanın ikinci, Avrupa’nın en gelişmiş karaciğer nakil merkezinin işleyişini yakından inceleme fırsatı buldu.

Resmi heyetin ziyareti, Cezayir’deki devlet arşivinde araştırmacılarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmaların Cezayirli makamlarca desteklenmesi başta olmak üzere, iki ülke üniversitelerinin bilimsel etkileşim havzalarının genişletilmesine de olanak tanıdı.

Yunus Emre Enstitüsünün, Arap dünyasının Kahire Üniversitesinden sonra ikinci en eski üniversitesi olan Cezayir 2 Üniversitesi, Medea Yahya Fares Üniversitesi, Konstantin Emir Abdülkadir Üniversitesi ve Setif 2 Üniversitesi ile Türkoloji İş Birliği anlaşması bulunuyor. Bu üniversiteler 30’u lisansüstü olmak üzere 1000’den fazla öğrenci, akademik anlamda Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görüyor. Aynı üniversitelerin dil öğretim merkezlerinde 300’den fazla Cezayir yurttaşına da Yunus Emre Enstitüsü tarafından desteklenen kurslarda Türkçe öğretiliyor. Toplam 57 üniversitenin bulunduğu ülkenin farklı şehirlerinden gelen iş birliği talepleri değerlendirilmeye devam ediliyor.