Dünya Masalları Türkiye'de Buluşuyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) dönem başkanlığını yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (GPDNet) tarafından hayata geçirilen "Herkes İçin Masallar Festivali" ile ülkeler, milli kültürlerinde yer alan sevgi, aşk temalı hikayeleri farklı ülke ve kültürlerden insanlarla paylaşacak.  

Yunus Emre Enstitüsünün kültürel diplomasi alanında dünyadaki tüm benzer kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek bilgi, tecrübe paylaşımı yoluyla ortak bir zemin oluşturma ve projeler yürütme hedefi kapsamında düzenlediği "Herkes İçin Masallar Festivali" 20-23 Nisan 2017 tarihleri arasında Ankara'da yapılacak. 

Kültürlerin temel yapı taşı olarak kabul edilen masalların, uluslararası bir platformda sergilenmesi ve anlatılması yoluyla, farklı kültürler arasında hoşgörü ve samimiyeti güçlendirme amacıyla hayata geçirilecek projede, üye ülke kurumlarından ilgili temsilci ve yanı sıra bir masal anlatıcısı Ankara’da masal anlatım performansları gerçekleştirecek.

Festivaldeki masalların teması insanlık aleminin ortak duygusu ve dili olan "sevgi / aşk" olarak belirlenirken, her ülkeden masal anlatıcısı kendi millî kültüründe var olan bu temadaki masallarını 15 dakikayı geçmeyecek şekilde ana dillerinde anlatacak. Başlangıçta her anlatıcının masalına dair verecekleri kısa bilgilere ek olarak masalların kısa özeti ortamda bulunan bir ortama Türkçe ve İngilizce olarak yansıtılacak. Böylelikle dinleyici kitlenin masala girmesi sağlanmış olacak. 

Her ülkeden masal anlatıcısı katılımcılara, masala ilişkin kısa bilgi verdikten sonra performansını gerçekleştirecek. Ayrıca masal severlere, festivale özel çok dilli hazırlanan kitapçıklar dağıtılacak.

Programda Filipinler "Manik Buangsi", Güney Kore "Oduncu ve Melek", Nijerya "Ekineta", Polonya "Köprünün Altındaki Hazine", Çin Tayvanı "Çıngıraklı Yılan ile Barışmak: Çardak Altı Hikayesi" ve Macaristan "Kirpi ve Kara Horoz" temalı masallarla kültürlerini tanıtacak.

Türkiye de programa "Büyülü Sofra", "Nardaniye Hanım" ve "Suskun Sultan" masallarıyla katılacak.

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan kültür ve kamu diplomasisi alanında faaliyet gösteren enstitülerin teorik ve pratik sahada bilgi paylaşımını sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla 23 Ekim 2014 tarihinde enstitü temsilcileri tarafından Seul’de “Küresel Kamu Diplomasisi Kurumları Mutabakat Zaptı” imzalanarak kuruldu.

Kamu ve kültür diplomasisi yürüten kurumlarının üyesi olduğu Küresel Kamu Diplomasisi Ağı’nın üç yıllık dönem başkanlığını Yunus Emre Enstitüsü yürütüyor.

YEE, dönem başkanı olarak geçen yıl ekim ayında da Anadolu Medeniyetleri Turu düzenlemişti.?