Halet Çambel’in Doğumunun 99. Yıl Dönümü

Yazıcı-dostu sürüm

27 Ağustos 1916’da Berlin’de dünyaya gelen Türk arkeolojisinin önemli isimlerinden Halet Çambel’in doğumunun 99. yıl dönümü.

Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurmuştu.

1946 yılında Kayseri-Adana arasındaki bölgede Hitit eserlerini incelemek için bir araştırma ekibiyle Karatepe bölgesindeki kalıntılara ulaşan Çambel, Hitit hiyeroglifleri ve Fenike yazısının bir arada kullanıldığını tespit etmişti.

Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde Bossert tarafından başlayan kazı çalışmalarına 1952’den sonra başkanlık da eden Halet Çambel, Karatepe’deki çalışmaların yanı sıra Fransız Arkeoloji Enstitüsü’yle birlikte Yazılıkaya/Midas şehri kazısını yürüttü.

Aynı zamanda Türkiye’yi eskrim dalında temsil ederek, Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte “Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu” unvanını da kazanan Halet Çambel,  Hollanda Devleti’nin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği “Prens Claus Ödülü’nü 2005’te, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü ise 2010’da almış Türkiye’nin ve dünyanın önemli arkeologlarından biriydi.

Bilim dünyasının saygın isimlerinden biri olan Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde vefat etti.