Japon Çocuk Filinger Artık Gönüllü Bir Türkiye Elçisi

Yazıcı-dostu sürüm

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine şahit olan 8 yaşındaki Japon çocuk, Yunus Emre Enstitünün (YEE) gösterdiği ilgi ve sevgi sayesinde gönüllü Türkiye elçisi oldu.

15 Temmuz gecesi, ailesi ile birlikte Japonya’dan Macaristan’a yaptıkları seyahatleri sırasında aktarma için bekledikleri Atatürk Havalimanı'nda saatlerce mahsur kalan ve yaşadıkları dolayısıyla travma geçiren Filinger Damjan, Enstitü ile tanıştıktan sonra Türkçeye ve Türk insanına ilgi duymaya başladı.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte ziyareti kapsamında Mobil Matematik Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe katılmak üzere büyük heyecan duyan ancak mobil müzenin Türkiye’den geldiğini ve Türk öğretmenler eşliğinde gezildiğini öğrenen Damjan, matematik sevgisine rağmen 15 Temmuz’da yaşadığı travmayı hatırlayarak programı dışarıdan takip etti.

Durumu fark eden Enstitü çalışanları Filinger ile özel olarak ilgilendi. Bu sayede Türkiye ve Türk insanı ile ilgili görüşleri değişmeye başlayan küçük çocuk, Türkçeye de ilgi duymaya başladı. Japonlar ve Türklerin tarihi dostluğu hakkında bilgi sahibi olmaya başlayan Filinger’in Türk kültürüne olan ilgisi daha da arttı ve kendi çabalarıyla araştırma yapmaya başladı. İki kültür arasındaki benzerlikleri fark ettikçe araştırmalarını çeşitlendiren küçük çocuk, arkadaşlarıyla bu bilgileri paylaşmaya başladı.  

Macaristan'da Japon dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olan baba Ono Hisayoshi ise oğlu Filinger'in 15 Temmuz'da yaşadığı travmanın Yunus Emre Enstitüsü'nde adeta bir Türkiye aşkına dönüştüğünü aktardı: "Eskiden Macar arkadaşlarına sürekli Japonya'yı anlatırdı artık sadece Türkiye'yi anlatıyor. Türklerin sıcakkanlılığı oğlum Filinger'ı derinden etkiledi. Bu yüzden kendilerine minnettarız. Şimdi oğlum Türkçe öğrenmeye başladı. Türkiye'ye geldiğinde Türkçe konuşarak sevgisini göstermek istiyor." ifadelerini kullandı.