Köln'de İlber Ortaylı ile Kültür Yılı Açılış Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün çeşitli Alman kültür kurumlarıyla birlikte düzenleyeceği “Köln-İstanbul Kültür Yılı” etkinliklerinin açılışı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’nın söyleşisiyle yapıldı.

Etkinliğe Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ve çok sayıda davetli katıldı.

Köln Üniversitesinde gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Ortaylı, İstanbul'un tarihi geçmişini ve özelliklerini Türkçe ve Almanca anlattı. Ortaylı, kozmopolit şehir olan İstanbul’un Londra ve Paris ile kıyas edilmemesi gerektiğini, bu şehirlere estetik ve turistik olarak bakılabilineceğini söyledi. İstanbul’un dünyanın en eski şehirlerinden biri olup yüzyıllarca uygarlıkların merkezi olduğunu belirten Ortaylı, Osmanlı monarşisinin başkenti olan kentin 1204 yılında Haçlı Seferileri sırasında büyük zarar gördüğünü, buna karşın 1453 yılında yapılan fetihte Fatih Sultan Mehmet’in kente zarar vermediğini açıkladı. Söyleşi sonrası salonu dolduran konuklar Ortaylı’ya soru sorma imkânı buldular.

Programın açılışında ve kapanışında konuklara İstanbul şarkıları dinletildi. 

Köln İstanbul Kültür Yılı

Yunus Emre Enstitüsü, Köln ile İstanbul arasındaki Kardeş Şehir Anlaşması’nın 20. yıldönümü vesilesiyle 2017 yılını “Köln-İstanbul Kültür Yılı” olarak belirledi. Bu çerçevede yıl boyunca İstanbul ve Köln temalı kültürel, sanatsal ve tarihsel faaliyetlerde bulunacak.