Kültür Geceleri’nin Son Durağı İstanbul!

Yazıcı-dostu sürüm

16 şehirde 20 üniversitede eğitim gören ve kültür gezilerine katılan Yunus Emre Enstitüsünün misafiri 46 ülkeden 540 öğrenci, kültürlerin buluşma noktası İstanbul’un tarihi ve manevi iklimini yaşıyor, yapılan çeşitli etkinliklerle eğleniyor, öğreniyor ve keşfediyor. Dostluk Tırı ise Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini halkımızla buluşturmaya, dostluğu ve kardeşliği yaymaya devam ediyor.

Dostluk Tırı; Samsun, Ankara, Denizli, İzmir, Çanakkale, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Edirne’nin ardından 10. durağı olan İstanbul’da da coşkuyla karşılandı. İstanbul Valiliğinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla İstanbul’un kalbi Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşen Kültür Geceleri programı İstanbul halkından yoğun ilgi gördü.

Ulusal basının da yoğun ilgi gösterdiği program, Yunus Emre Enstitüsünün, Türkçe Yaz Okulu’nun ve Kültür Geceleri’nin kısa film gösterimleriyle başladı. Mert Talat Dilekçioğlu’nun sunumunu yaptığı program, Sultanahmet Meydanı’nı dolduran İstanbul halkıyla gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle devam etti. Gecenin en heyecanlı anları ise Türkçe Yarışıyorum’un yarı finalinde yaşandı.

İstanbul’dan önce 9 şehirde Kültür Geceleri dâhilinde gerçekleştirilen Türkçe Yarışıyorum’un birincileri Sultanahmet Meydanı’nda bir araya geldi. 16 öğrenci yarı finalde Türkiye’nin kültürüne, sanatına, tarihine, İstanbul’a ve Türkçe dilbilgisine dair kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar. 9 şehirde yapılan yarışmalarda en çok doğru cevabı veren Macaristanlı Peter Farkas direk finale yükselirken, 16 öğrenci arasında iki bölüm olarak yapılan yarışmada en yüksek puanı alan İranlı Fatemeh Rafiei, Filistinli Mohammad Barakat, Hindistanlı Mohammad Yasir ve Gürcistanlı Elnara Mamedova Türkçe Yarışıyorum’un finalinde yarışacak diğer isimler oldu.

Kültür Geceleri’nin meydanlarda yapılan son etkinliği özelliğini taşıyan programın kapanış konuşmasını ise Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim Müdürü Kerim Sarıgül yaptı. İstanbul halkına yoğun ilgilerinden ve ev sahipliğinden ötürü teşekkür eden Sarıgül, herkesi 27 Ağustos Cumartesi günü Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilecek olan 2. Türkçe Bayramı’na davet etti. Türkçe Yaz Okulu öğrencileriyle İstanbul halkının birlikte şarkılar söylediği ve kardeşlik halayı yaptığı Kültür Geceleri, çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Türkçe Yaz Okulu Kültür Geceleri programının finali, bugün akşam 20.00-22.00 saatleri arasında Dedeman Otel’de yapılacak.