Kültür Merkezi Müdürleri 8. Eğitim ve İstişare Toplantısı Sona Erdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki merkezlerinde görev yapan merkez müdürleri Yunus Emre Enstitüsü yöneticileri ile Ankara’da bir araya geldi.

26-28 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara Bera Otel’de gerçekleşen 8. Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda 2015 yılı faaliyetleri değerlendirildi, bölge stratejileri üzerine interaktif çalışma gerçekleştirildi ve önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar istişare edildi. Toplantıda çalışmaların yanı sıra paneller ve seminerler de düzenlendi.

Her biri farklı ülkeden 34 müdürün katıldığı toplantının açılış konuşmasını Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Ahmet Muhtar Gül yaptı. Prof. Dr. Hayati Develi konuşmasında; “2009 yılında faaliyetlerine başlayan Enstitümüz kısa sürede Kültür Merkezi sayısını 40’ın üzerine çıkarmıştır.  Bir taraftan hızlı bir şekilde yeni Kültür Merkezleri açarken, bir taraftan kurumsallaşmamızı tamamlıyoruz. Aynı zamanda da nitelikli ve etkili faaliyetler gerçekleştirmek için gerekli adımları atıyoruz.” ifadelerine vurgu yaptı.

Develi, son iki yılda gerçekleştirilen önemli çalışmalara da değindi:

“Kültürel Diplomasi alanında çok önemli bir misyonu olan Enstitümüzün hızlı bir şekilde büyümesi ve Kültür Merkezi sayısını artırması elbette son derece önemlidir. Ancak, daha önemli olan, doğru stratejilerle planlı ve programlı bir şekilde ilerleyerek hedefe ulaşmaktır. Bu amaçla geçtiğimiz yıl içerisinde “Dünya Türkiye’yi daha yakından tanıyor” sloganıyla 2023 Vizyonu çalışmamızı yaparak 2023 hedeflerimizi belirlerdik. Kültür-Sanat ve Türkçe Öğretimi alanında ulaşmak istediğimiz makro hedefleri tespit ettik. Belirlediğimiz bu makro hedeflere ulaşmak için, kısa ve orta vadede atmamız gereken adımların planlanması da elbette önem arz etmektedir. Bütün bu çalışmalarımızı sahada yürüten, bizleri, ülkemizi temsil eden Kültür Merkezi Müdürlerimize gayretleri için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Üç gün boyunca gerçekleştireceğimiz istişare toplantıları ve eğitimlerimizin verimli olmasını diliyorum."

Develi, Mütevelli Heyeti Üyelerinin, Yönetim Kurulu Üyelerinin ve kurum temsilcilerinin katılımları için teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı panel ve seminerler ile devam etti. Panele TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, YTB Başkan Yardımcısı Serdar Gündoğan, Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı Şebnem İncesu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal katıldı. Katılımcılar vizyon konuşmalarının ardından iş birliği imkânlarını değerlendirdi.

Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği Personel ve İdari İşler Birim Sorumlusu Zafer Tekin’in katılımı ile gerçekleşen bir diğer oturumda; proje destekleri ve Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliği imkânlarından söz ettiler ve proje başvurularına açık olduklarını söylediler.

Kamiloğlu, sadece Türkiye ulusal ajansı değil, merkezlerin yer aldığı ülkelerin kendi ulusal ajansları aracılığıyla da proje başvurusunda bulunulabileceğini söyledi. Avrupa genelinde en çok başvurunun Avrupa Birliği'ne tam üye olmamasına rağmen Türkiye olduğunu, Türkiye'yi yarısı oranda başvuru oranıyla İspanya'nın takip ettiğini söyledi. Seçilebilirlik anlamında şansı arttırmak için Türkiye dışında başvuru yapılmasında yararlı olacağının altını çizen Kamiloğlu; Enstitünün Avrupa Gönüllük Hizmeti programından da yararlanabileceğini, iş birliği imkânları yaratabileceğini söyleyerek Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün AGH ile ilgili çalışmalarının duruma örnek teşkil edebileceğini sözlerine ekledi.

Toplantının ilk yarısı; Türkçe Eğitimi, Sınav Merkezi ve Türkoloji bölümü hakkında yapılan durum değerlendirme sunumuyla sonlandı.  Toplantının ikinci yarısı ise 12 oturumda yapılan yuvarlak masa toplantılarının ardından verilen Sipihr Ensemble Konseri eşliğinde yenen yemekle sona erdi.

Toplantının son gününde Kültür Merkezleri müdürlerinin bağlı bulundukları ülke ve bölgeye dair hali hazırda var olan stratejiler ve bunların nasıl geliştirilebileceği üzerinde konuşuldu.

Toplantının son günü, Strateji birimi tarafından modere edilen seminer  ve Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Şeref Ateş, Dr. Şaban Çobanoğlu ve Dr. Ebubekir Ceylan tarafından yapılan değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.