Mengen Aşçılar Festivali beş kıtadan gençleri ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye’de 23 üniversitede düzenlediği “Türkçe Yaz Okulu” programına katılan 57 ülkeden 700 genç, Türkçenin yanı sıra Türk kültür ve sanatını da öğrendi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleşen programda yabancı gençler, Mengen Aşçılar Festivali’ne katılarak zengin Türk mutfağını ve usta şeflerin hazırladığı Türk yemeklerini tanıdılar.

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl 8.’sini gerçekleştirdiği “Türkçe Yaz Okulu” programı, Türkiye'nin 22 farklı şehrinde, 23 üniversitenin ev sahipliğinde Erzurum, Rize, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, İstanbul, Afyon, Isparta, Sakarya, Karabük, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Bolu, Ankara, Giresun, Samsun, Karaman, Konya, Aydın, İzmir ve Nevşehir'de yapıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ndeki Türkçe kursuna katılan yabancı gençler, Bolu’nun tarihî ve doğal mekânlarını gezdi. Bolu’nun aşçıları ile ünlü ilçesi Mengen’de düzenlenen “Mengen Aşçılar Festivali’ne de katılan misafirler, leziz Türk yemeklerini tattı, usta şeflerin hünerlerine hayran kaldı. Bolu’da eğitim gören 18 öğrencinin geldiği ülkeler ve şehirleri şunlar; Macaristan / Budapeşte, Sudan / Hartum, Romanya / Köstence, Malezya / Kuala Lumpur, Filistin / Kudüs, Kıbrıs / Lefkoşa, Bosna-Hersek / Mostar, Kosova / Prizen, İtalya / Roma, Arnavutluk / Tiran, Makedonya / Üsküp, Polonya / Varşova, Hırvatistan / Zagreb.

Programın kapanışı Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yunus Emre’nin dili ile dünyaya barış mesajını iletti.

Yunus Emre Enstitüsü kültürümüzün bütün renklerini kuşatıyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü olarak 60 ülkede toplam 138 noktada hizmet verdiklerini belirterek, dünya toplumlarının Türkiye'yi daha yakından tanımasını amaçladıklarını söyledi. Türkçe Yaz Okulu’nu da bu amaç doğrultusunda gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ateş, “Kültürümüzün bütün renklerini kuşatan faaliyetlerimiz sayesinde yüz binlerce insanla yüz yüze temas kurma ve kendimizi anlatma imkânı buluyoruz. Binlerce yabancı öğrencimiz ile ülkeler arasında gönül köprüleri kuruyor, Türkçemizi öğreterek dostlukları ve paylaşımları güçlendiriyoruz” dedi.