"Mobil Matematik Müzesi" Sınırları Aşıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında hayata geçirdiği “Mobil Matematik Müzesi” projesi ile genç ve yaratıcı bireylere ulaşmaya devam ediyor.

Dünyanın dört bir yanında Türkiye’nin tanıtımına yönelik kamu ve kültür diplomasisi faaliyetleri yürüten Yunus Emre Enstitüsü, uluslararası bilimsel ve akademik iş birliklerini güçlendirmek amacı ile başlattığı TABİP kapsamında hazırlanan proje ile Türkiye’nin bilimsel faaliyetlerini yurt dışına taşıyor.

2018 yılının Şubat ve Mart aylarında Türkiye’deki geçici barınma merkezlerinde koruma altına alınan Suriyeli çocuklarla buluşan Müze, 6-18 yaş aralığında yaklaşık 45 bin çocuğa ulaştıktan sonra rotasını Bosna Hersek ve Macaristan’a çevirdi.

Yurt Dışındaki İlk Durak Bosna Hersek

Matematik formüllerini somutlaştıran ve gençlerin bilime dokunmasını sağlayan Mobil Matematik Müzesi, yurt dışındaki ilk durağı olan Bosna Hersek’te büyük ilgiyle karşılandı. Saraybosna, Mostar ve Tuzla şehirlerinde faaliyet gösteren Müze, yaklaşık 2000 çocukla buluştu.

Saraybosna’da ziyaret edilen Fatima Gunic İlkokulu’nun Müdürü Hajrudin Cuprija, Anadolu Ajansına verdiği röportajda, projeyi değerlendirdi. “Çocukların müzede matematiğin somutlaştırılmış halini görmelerinden dolayı mutluyuz. Müzenin çocuklar için çok faydalı olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuşan Cuprija, ziyaret edilmekten gurur duyduklarını belirterek çocukların gelecekte ne yapacaklarına karar verme konusunda da projenin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Mobil Matematik Müzesi Macaristan’da

Mobil Matematik Müzesi’nin sonraki durağı Macaristan oldu. Budapeşte, Eger ve Prügy şehirlerinde bilim ve matematiği çocuklarla buluşturan mobil müze, burada da yoğun ilgiyle karşılandı.

Gittiği her okulda yüzlerce çocuk tarafından ziyaret edilen Mobil Matematik Müzesi, birçok ziyaretçi için de ilk kez “Sanal Gerçeklik” (VR) deneyimi fırsatı sundu. Bilim ve teknolojiyi başarılı bir şekilde içinde barındıran Müze, Macaristan medyasında büyük yankı uyandırırken, yazılı ve görsel basında birçok habere de konu oldu.

Müzenin Ziyaret Ettiği Okullarda Büyük Heyecan Yaşandı

Mobil Matematik Müzesi’nin Budapeşte’de ziyaret ettiği okullardan biri de Gabor Aron Altalanos İlkokulu oldu. Mobil Müzeyi, Türk bayraklarıyla donattıkları okullarının bahçesinde karşılayan öğrenciler, Enstitü yetkililerine kendi hazırladıkları hediyeleri sundu. Ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Okul Müdürü Szabo Erzsebet ise “Kapılarımız Türkiye’ye her zaman açık. Bu tür projelerin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirme yönünden harika çalışmalar olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Erzsebet, yakın zamanda okulda seçmeli ders olarak Türkçe öğretimine başlamak istediklerini de sözlerine ekledi.

Prügy’de Mobil Matematik Müzesi Rüzgârı

Budapeşte’ye yaklaşık 3 saat uzaklıktan bulunan Prügy de Mobil Matematik Müzesinin durakları arasında yer aldı. Dokuz farklı köy okulundan gelen öğrenciler Moricz Zsigmond Altalanos İlkokuluna kurulan müzeyi aynı gün içerisinde ziyaret etme fırsatı buldu. Müzeye, öğrenciler kadar yerel medya da yoğun ilgi gösterdi.

Bilim Öğretimi İçin Verimli Bir Uygulama

Başkent Budapeşte’de ziyaret edilen okullardan bir başkası olan Európa 2000 İlköğretim Okulu’nun Müdürü Papp Andras de “Mobil Matematik Müzesi, bilim öğretimi için verimli ve çok güzel bir uygulama. İçerisinde fotoğrafçılık ve sinema atölyeleri, uçuş simülasyon salonu ve bilim laboratuvarları bulunduran bir okul olarak, böyle güzel bir uygulamayı burada görmek ve Türkiye’yi okulumuzda ağırlamak bizler için çok güzel bir duygu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi” (TABİP)

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültür diplomasisi faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel, akademik ve teknolojik alanda sahip olduğu imkân ve kapasiteyi dünyaya tanıtmak; Türkiye’nin bilimsel ve akademik etkileşim stratejilerini oluşturmak amacıyla “Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi”ni (TABİP) başlattı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hayata geçirilen TABİP kapsamında öncelikli olarak bir “bilim diplomasisi” oluşturulmasını hedefleyen Enstitü, uluslararası ağlar ve diplomasi alanındaki tecrübesi doğrultusunda Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik güçlü yönlerini uluslararası kamuoyuna tanıtırken dünyadaki gelişmelerin de yakından takip edilmesine katkıda bulunacak. 

“Mobil Matematik Müzesi”

Avrupa’nın en kapsamlı matematik müzelerinden Tales Matematik Müzesi’nin özel istasyonlarını içeren Mobil Matematik Müzesi, 35 adet özel matematik formül istasyon ile sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) deneyimi sunarak çocuklara matematiğin soyut dünyasında eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Uzman eğiticiler eşliğinde düzenlenen farklı programlarla matematiğin sosyal hayata entegre edilerek öğretilmesi ve sevdirilmesi hedefleniyor.