Mostar’da El Sanatları Sergisi ve Sertifika Töreni

Yazıcı-dostu sürüm

2016 yılından beri aralarında iş birliği protokolü imzalayan Yunus Emre Enstitüsü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bosna-Herseklilere yönelik meslek ve sanat kursları düzenliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin 3 aylık dönemler için görevlendirdiği Türk eğitimciler sayesinde Bosna-Hersekliler, Türk kültürünü ve sanatını yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Ekim-Aralık 2016 döneminde yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı kurslarda 5 bin civarında iğne oyası, dekoratif ahşap süsleme, hüsnühat, keçe yapımı gibi dallarda kurslar verildi.

2017 yılının Şubat ve Mart dönemlerinde ise Mostar İslam Meclisi Aktif Kadınlar Birimi, Los Rosales Engelliler Okulu ve Sunce Engelliler Derneği iş birliğinde organize edilen ve 2 ay süren iğne oyası, kâğıt telkâri ve keçe yapımı kurslarında 180 kursiyer tarafından 600 ürün ortaya çıkarıldı. El emeği göz nuru ürünler 30 Mart 2017 tarihinde açılan sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Mostar Yunus Emre Ensitüsü Müdürü Yunus Dilber, KAYMEK Mostar Koordinatörü Billur Dilber, Mostar İslam Meclisi Başimamı Suljo Çikotiç ve Los Rosales Okulu Müdürü Mirna Mezit’in açılış konuşmalarından sonra öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

Kurslardan büyük zevk aldıklarını ifade eden kursiyerler, Mayıs’ta başlayacak olan Türk Mutfağı Kursu, Ebru ve Flografi kurslarına da katılmak istediklerini söylediler.

Kursiyerlerden Jasmina Fazlagi?, duygularını şöyle ifade etti:

“Ben dört kurs bitirdim. 74 yaşındayım. Gençliğimde öğrenmediğim şeylerdi, şimdi öğrenmeye amacıyla bu kurslara katıldım. İlerleyen yaşıma rağmen başarabiliyorum. Boynumdaki eseri ben yaptım ve bunun gibi birçok eserim de var. Türkiye'ye ve bu projede bizimle birlikte olan ve çalışan ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Ben bu dönem iğne oyası kursuna katıldım ve geçen dönem ise dekoratif ahşap süsleme kursuna katıldım.”

180 eserden oluşan sergi 7 Nisan’a kadar ziyarete açık kaldı.