Rus Öğrencilerin Türkiye Gezisi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, “Tercihim Türkçe” projesiyle dünyanın her yerindeki öğrenci ve öğretmenlere ulaşmaya devam ediyor. Proje kapsamında Moskova’da 1207 numaralı devlet okulunda Türkçeyi seçmeli ders olarak tercih eden 11-17 yaş grubundaki Rus öğrenciler, öğretmenleri ve velileri ile birlikte Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye’ye davet edildi.

11-17 Nisan 2018 tarihleri arasında Ankara, Konya ve Nevşehir’in tarihî ve turistik mekânlarını gezen öğrenciler Türk kültürünü yerinde tanıma ve Türkçeyi yerinde konuşma fırsatı buldular. Etkinliğin ilk gününde Gazi Üniversitesini ziyaret eden öğrencileri, üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ceylan karşıladı. Gazi Üniversitesi merkez kampüsü, kütüphanesi, labaratuvarları ve sosyal alanlarını gezen öğrenciler, daha sonra Rusya Bilim ve Kültür Merkezini ziyaret etti.

Etkinliğin ikinci gününde rehberler eşliğinde Ankara Kalesi, Koç Müzesi, Anıtkabir gibi mekânları gezen öğrenciler, öğle yemeğinden sonra Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti. Rus ekibi, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş karşıladı. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Ateş, Rus ekibin Türkiye hakkındaki ilk izlenimlerini dinledi. Hizmetlerinden dolayı Enstitü Başkanına ve çalışanlarına teşekkür eden öğrenciler, her biri el yapımı olan çeşitli hediyeler sundular.

Üçüncü gününde Konya gezisiyle devam eden etkinlikte, öğrenciler, Mevlana’nın dergâhını, tarihi Bedesteni ve Sille Köyünde bulanan Aya Eleni Ortadoks Kilisesi ile tarihi camileri görme şansı buldular. Konya'dan sonra Nevşehir'e geçen Rus ekip, yeraltı şehirleri ve Peri Bacalarını kapsayan gezi programının ardından Ankara'ya döndü. Etkinlik, tarihi Hamamönü gezisi ile son buldu.  Ziyaretlerinin ardından ülkelerine dönen öğrenciler, Türkiye ile ilgili izlenimlerini yansıtan birer Türkçe gezi yazısı kaleme alarak anılarını paylaşacaklar.