Suriyeli Misafir Öğrenciler “Türkçe Sertifikası" aldılar

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Türk Kızılayı ile yapılan işbirliği çerçevesinde Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezinde verilen Türkçe kurslarında, A1 başlangıç düzey kurslarını başarıyla tamamlayan 35 öğrenci, Enstitünün Ulus binasında düzenlenen sertifika töreniyle sertifikalarını aldı.

Düzenlenen sertifika programında, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, ve Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi Proje Koordinatör Yardımcısı Ruşen ÇETİNKAYA da hazır bulundu.

Törenin açış konuşmasını yapan YEE Başkanı ATEŞ, Türkiye’deki Suriyelilere yönelik Türkçe öğretiminin daha nitelikli hale gelmesi için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Yunus Emre Enstitüsü olarak, Suriyeli misafirlerimizin ülkemize uyum sağlayabilmeleri adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sadece dil alanında değil, Suriyeli çocuklara yönelik verdiğimiz ‘Robotik Eğitim’ ile çocukların daha donanımlı yetişmelerine destek olma gayretindeyiz. Bugün dilimizi öğrenmek için verdiğiniz emeğin neticesinde burada bulunuyoruz. Sizlerin Türkçe öğrenmesi bizi çok mutlu ediyor. Sertifika alarak bize Türkçeyi ne kadar çok öğrenmek istediğinizi gösterdiniz. Allah tanışıp kaynaşalım diye bizleri farklı milletlere ayırdı. Birbirimizle iletişimin en önemli aracı ve kültürün taşıyıcı unsuru olan dilimizi öğretmekten ve burada sizinle Türkçe konuşarak anlaşmaktan sevinç duymaktayız.”

Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi Proje Koordinatör Yardımcısı Ruşen ÇETİNKAYA ise konuşmasında “Yaşanan çatışmalar nedeniyle milyonlarca Suriyeli evlerini terk edip ülkemize sığındı. Biz de Türk Kızılayı olarak kardeşlerimize birçok konuda yardımcı olmaya çalıştık, çalışıyoruz. Toplum Merkezlerinde misafirlerimize yönelik dil ve meslek edindirme kurslarıyla onların hayata uyum sağlamaları için hizmet veriyoruz. Bugün burada, dil öğretimi konusunda destek aldığımız alanında uzman Yunus Emre Enstitüsüyle birlikte gerçekleştirdiğimiz projenin sertifika töreninde olmaktan memnuniyet duymaktayız.” ifadelerini kullandı.

Sertifika alan öğrenciler adına konuşma yapan öğrencilerden Abdullah KASAVAT ise, "Biz A1 seviyesinde Türkçe öğrendik. Yunus Emre’ye ve Türk Kızılayına çok teşekkür ederiz. Biz Türkçemizi geliştirmek için kurslarımıza devam edeceğiz." dedi.

Tören, kursu başarıyla bitiren kursiyerlerin sertifikalarının takdim edilmesiyle son buldu.

Yunus Emre Enstitüsü, Suriyeli sığınmacıların topluma uyum sağlamaları yolunda dil engelini aşabilmeleri için alandaki çalışmalara katkı sunuyor. Enstitünün alanında uzman ve deneyimli okutmanları tarafından yetişkin ve çocuk gruplarına yönelik verilen, çeşitli etkinlikler ve etkileşimli yöntemlerle desteklenen Türkçe dersleri, Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezinde gerçekleştiriliyor. Enstitü ayrıca, başta Suriyeli çocuklar olmak üzere Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen 6-9 yaş arasındaki hedef kitle için “Çocuklar İçin Türkçe (ÇİT)” adıyla bir öğretim seti hazırlayarak kullanıma sundu. Türkçeyi oyunlar, etkinlikler ve şarkılar yoluyla öğretmeyi hedefleyen materyalleri hazırlamanın yanı sıra üniversite çağındaki Suriyeli gençlerin Türkçe dil yeterliklerini belgelemek için girebilecekleri “Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)”, mülteci kartı bulunan sığınmacılara ücretsiz, kartı olmayan sığınmacılara ise %50 indirimli olarak uygulanmaktadır. Enstitü, Suriyeli gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilecek imkânlar ve yaşıtlarıyla iletişimlerini geliştirebilecekleri ortamlar oluşturmak amacıyla teknoloji, tasarım, sanat gibi pek çok alanda etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.