Türkçe Dolu Bir Yaza “Merhaba”

Yazıcı-dostu sürüm

2018 Türkçe Yaz Okulu 118 Ülkeden 1000 Öğrencinin Katılımıyla Başladı

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı ülkelerinde Türkçeye gönül veren yüzlerce öğrenciyi Türkiye’de misafir etmeye bu yıl da devam ediyor. 2010 yılından bu yana düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” 118 ülkeden 1000 öğrencinin katılımıyla gerçekleşiyor.

16 Temmuz-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek programa bu yıl, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ve Enstitü ile protokolü bulunan üniversitelerin Türkoloji bölümü öğrencilerinden oluşan katılımcıların yanı sıra Türkiye’yi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen pek çok öğrenci katılıyor.

Farklı coğrafyaların gençlerini Türkiye’de buluşturarak dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan programda iletişim dili olarak Türkçe kullanılıyor. Temelde Türkçe öğretimi niteliğinde olan yaz okulu, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yanı sıra gezi programları ile Türkiye’yi ve Türk dilini yaşayarak öğrenme fırsatı tanıyor. Ülkemizin farklı illerinde misafir edilen öğrenciler gittikleri illerin gözde üniversitelerinde uzman kadrosu tarafından verilen ders ve seminerlere katılarak Türkçelerini geliştirme ve pratik yapma imkânı bulurken, farklı yörelere ait doğal güzellikleri de yakından tanıma şansına da sahip oluyor. Şehir programları kapsamında birçok tarihî, coğrafi ve kültürel mekânı gezen Türkçe Yaz Okulu öğrencileri, düğün, kına gecesi gibi kültürel faaliyetlere katılırken; ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kültürel kurslarda da eğitimler alıyor. Farklı coğrafyaların insanlarını Türkçede birleştiren program gençlere farklı kültürlerle etkileşim kurma olanağı da sağlıyor.

Türkoloji Öğrencileri Başkentte Buluştu

Enstitü, dünyanın 46 ülkesinde bulunan 95 üniversite ile imzaladığı “Türkoloji İş Birliği Protokolü” kapsamında, bölümlerini başarıyla okuyan ve daha önce Türkiye’yi görmemiş olan öğrencileri yaz okulunda misafir ediyor.

Bu yıl 33 farklı ülkeden 150 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen Türkoloji Yaz Okulu, Hacettepe Üniversitesi TÖMER iş birliği ile düzenleniyor.

Geleceğin Türkolog adayları bir ay süreyle konuk edildiği Türkiye’de, Türkçe seviyelerini ilerletirken düzenlenen sosyal, kültürel ve turistik gezi programlarıyla Türk kültürünü, tarihini ve sosyal yaşamını yerinde keşfedip öğrenme şansına sahip oluyorlar. Katılımcılar, program kapsamında verilecek olan Osmanlıca dersleri, Türkoloji bilimi ile ilgili seminer, konferans, atölye ve gezilerin yanı sıra Türk Dil Kurumu (TDK) gibi kurum ziyaretleri ile de bilgilerini derinleştirme imkânı da buluyorlar.

"Türk Sineması Yaz Okulu"

Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl 9.su düzenlenen yaz okulu kapsamında bir ilke imza atarak İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliği ile "Türk Sineması Yaz Okulu" programını hayata geçirdi.

30 Temmuz - 12 Ağustos 2018 tarihlerini kapsayan programda, 19 ülkeden lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrencilerini de misafir edilecek. Aralarında film sektörü çalışanlarının da yer aldığı 24 kişilik ekip, sinema tarihinin önemli isimleri ve akademisyenlerinden alacakları zengin içerikli bir eğitimin yanı sıra saha gezileri, yönetmenler ile buluşma ve şehir gezileri gibi katılacakları birçok etkinlik sayesinde Türk sinemasını yerinde tanıma fırsatı bulacak.

Türk sinema tarihi, Türk filmi gösterimi ve analizi, Türk sinema tarihinin dönüm noktaları, Türk sineması ekseninde edebiyat uyarlamaları gibi pek çok başlıkta alacakları zengin bir eğitim programı ile Türk sinemasının gelişimi, durumu, uluslararası alandaki bilinirliği ve yapıtları hakkında bilgi alma olanağına da sahip olacaklar.

“Türkiye’yi Keşfet”

Farklı kültür, din, dil ve ırktan binlerce gencin bir araya geldiği “Türkçe Yaz Okulu”nda ön yargılarını bırakarak Türkiye’yi gezmek, Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü, tarihini daha yakından tanımak amacı taşıyan gençler, yaz okulu boyunca Türkiye ile ilgili hislerini fotoğraflayarak biriktirdikleri anıları ve edindikleri tecrübeleri sosyal medyada paylaşırken birbirleriyle yarışacak.

“Türkiye’yi Keşfet” ismiyle Türkiye'nin konu edildiği fotoğraf, video ve metin kategorilerinde yarışacak olan öğrenciler, kıyasıya bir yarışın heyecanını da birlikte yaşayacaklar.