Türkçe öğrenen gençler Sakarya’da bir araya geldi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında 15 ülkeden 20 genç Sakarya’da ağırlandı. Sakarya Üniversitesi bünyesindeki Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’de Türkçe eğitimi alan öğrenciler,  şehrin tarihi ve doğal mekânlarını ziyaret ederek kültürel ve sanatsal etkinliklere katıldılar. Sakarya’nın yanı sıra Bursa ve Çanakkale’ye düzenlenen gezilerle de Türk kültürünü ve doğal güzelliklerini keşfettiler. 15 ülkeden Sakarya’ya gelen 20 yabancı öğrenci şehrin önemli mekânlarını görme fırsatını elde etti. Sakarya şehir merkezini, Orman Park’ı, Kent Park’ı, Poyrazlar’ı, Justiniaus Köprüsü'nü, Gölpark’ı gezen öğrenciler, göl ile ormanın buluştuğu Poyrazlar Gölü’nde keyifli zaman geçirdiler. Göl kenarında su bisikleti sürdüler, dev ağaçların altında hamak ve mangal keyfi yaptılar.

Film gösterimlerinin yanı sıra şehrin lezzet duraklarını da keşfettiler

Sakarya'nın Hendek ilçesini de gezen öğrenciler, Rasim Paşa Camisi, Bayraktepe ve Uludere Park’ı gördüler. Dünya genelinde nadir olan tek kubbeli camilerden Rasim Paşa Camii öğrencilerin çok ilgisini çekti. Uludere Park'ta bol bol fotoğraf çeken misafirler, halaya katıldı, türküler eşliğinde keyifli saatler geçirdiler. Maden Deresi ve Şelalesi de öğrencilerin keyifli duraklarından biri oldu.   Sakarya’nın turistik mekânlarından Taraklı’yı da ziyaret eden misafirler, hayran kaldıkları bölgede dalından meyve toplamanın hazzını yaşadılar. Taraklı halkıyla sohbet edip, Anadolu yemek kültürünün önemli ikramlarından olan Keşkek yemeğinin tadına baktılar. Şehrin ünlü Islama Köftesi ve Sakarya Kebabı da öğrencilerden tam not aldı.

Öğrencilere Sakarya Sanat Merkezinde Osman Sınav’ın yönetmenliğini yaptığı, değerli yazar Mustafa Kutlu’nun eserinden sinemaya uyarlanan, 1940'lı yıllarda dedesiyle birlikte Bulgaristan'dan göç ederek İstanbul Eyüp'e yerleşen Bulgaryalı Ali'nin dramının anlatıldığı “Uzun Hikâye” filmi gösterildi. Öğrenciler daha sonra Sakarya Deprem Müzesi'ni ziyaret ederek deprem simülasyonunu izlediler, Sakaryalıların acısını yüreklerinde hissettiklerini ifade ettiler.

Sakarya’nın yanı sıra Bursa ve Çanakkale’yi de gördüler

Öğrenciler için Sakarya dışında Bursa ve Çanakkale’yi kapsayan bir gezi de düzenlendi. Grup özellikle Eceabat ve Gelibolu'ya hayran kaldılar. Rumeli Mecidiye Tabyası ve Kilitbahir Kalesi'ni gezen öğrenciler, şehitlikte dua ettiler. Deniz ve tarihin iç içe olduğu Behramkale’de bol bol fotoğraf çektiler. Çanakkale’de ilk defa ok atmanın heyecanını yaşadılar. Çanakkale’den Bursa’ya geçen grup, Cumalıkızık'ta doğal ürünlerle hazırlanan muhteşem kahvaltının ardından geleneksel Cumalıkızık evlerini gezdiler, el yapımı eşyaların satıldığı küçük mağazaları dolaşarak ailelerine ve arkadaşlarına hediyeler aldılar. Bursa’nın en ünlü tarihi mekânlarından olan Yeşil Cami ile Ulucami’de cami işlemelerine ve çinilere hayran kaldılar. Bursa’da Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini, Bursa Şehir Müzesi ve Ulu Çınar ziyaret edilen mekânların arasında yer aldı. Bursa’nın ünlü İskender Kebap’ı “Türkçe Yaz Okulu” öğrencilerinin Bursa’da en beğendiği Türk yemeklerinden başında geldi.

Yaklaşık bir ay boyunca Türkçe öğrenmenin yanı sıra keyifli geziler, lezzetli yemekler, sürpriz etkinlikler, kültür ve sanatla dopdolu bir “Türkçe Yaz Okulu” programını geride bırakan Sakarya grubu öğrencileri akabinde Ankara ve İstanbul’daki gezi programlarına katıldılar.

Sakarya’ya gelen 20 öğrencinin ülkeleri ise şöyle; Ürdün, Sırbistan, Romanya, Cezayir, Sudan, Mısır, Arnavutluk, Afganistan, Moldova, Filistin, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, İran, Makedonya.