Türkçe Yaz Okulu öğrencilerinin Türkiye macerası

Yazıcı-dostu sürüm

Dünyanın dört tarafından Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkiye’ye gelen Eskişehir grubu öğrencileri bir yandan Eskişehir Osmangazi Üniversitesine (ESOGÜ) Türkçe derslerine katılırken, bir yandan da Türk kültürünü yerinde öğrendi.

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri Yunus’un diyarında

Eskişehir grubunda yer alan öğrencilerin ilk durağı Yunus Emre köyü oldu. 13. yüzyıl mutasavvıf ve düşünürlerinden Yunus Emre'nin kabrini ziyaret eden öğrenciler duygu dolu anlar yaşadı. Enstitü'nün adına ilham olan Yunus için dua eden öğrenciler akabinde “Miskinlikte Buldular” şiirini okudu.

Yabancı öğrenciler Türk mutfağında

Programın bir diğer keyifli kısmı da öğrencilerin Türk mutfağına girerek kurabiye ve limonata yapımını öğrenmeleri oldu. Hazırladıkları kurabiye ve limonataları ikram eden öğrenciler, akabinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ile Odunpazarı'nda bir araya gelerek sohbet ettiler.

Sivrihisar Belediye Başkanına Ziyaret

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü’yü ziyaret eden öğrencilere belediyeye bağlı el sanatları atölyelerinde yapılan ürünlerden ve belediyenin kültür hizmetlerinden oluşan hediyeler takdim edildi. Öğrenciler Sivrihisar Belediyesinin Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi Projesi kapsamında açtığı restoranda da Sivrihisar'a ait geleneksel yemeklerin tadına baktılar. Sivrihisar Belediyesi'nin restore ettirdiği sokakları, Açık Hava Heykel Müzesi'ni ve Zaim Ağa Konağı'nı ziyaret eden öğrenciler Sivrihisar'dan ayrıldılar.

Farklı lisan farklı kültür

ESOGÜ TÖMER öğretim elemanlarıyla Odunpazarı bölgesinde bulunan atölyeleri gezen öğrenciler, hattat Özdemir Şenova ve seramik ustası Öznur Özden ile bir araya geldiler. El sanatlarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra çalışmalara katılan öğrenciler hat yazısı ve seramik boyamayı denediler.

Ürdün, Lübnan, Mısır, Cezayir, Fas, Makedonya, Gürcistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Romanya, Afganistan ve Arnavutluk’tan gelen öğrenciler Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’nu da ziyaret ettiler. Öğrencilerle tek tek tanışan Başkan Saraçoğlu, yabancı öğrencilerle muhabbet ederek, belediyenin tarihi hakkında bilgi verdi.

Yabancı öğrencilere Türk usulü kına gecesi

Yunus Emre Enstitüsü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin organizasyonuyla Türkiye'de misafir edilen ve Kütahya'nın tarihî ve kültürel mekânlarını gezmek için kente gelen 11 ülkeden 17 öğrenci için Türk usulü kına gecesi düzenlendi.

Etkinlik, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez’in, üzerlerinde misafir öğrencilerinin fotoğrafının yer aldığı çini tabak hediye etmesi ve öğrencilerin barış için havaya balon uçurmasının ardından sona erdi.

ESOGÜ Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksek Okulunu ziyaret eden yabancı öğrenciler, Mahmudiye Atçılık MYO Öğretim elemanlarından bilgi aldıktan sonra usta öğreticiler eşliğinde ata binerek heyecanlı dakikalar yaşadılar.

Mahmudiye Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğünde misafir edilen öğrencilere, İlçe Kaymakamı Gökhan Dolaş, Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Yıldıray Çil ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mustafa Arslan ev sahipliği yaptı. İlçe Kaymakamı Gökhan Dolaş, “Öğrencilere, konuştukları güzel Türkçelerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

Bursa’da tarihe yolculuk…

Öğrenciler ve ESOGÜ TÖMER öğretim elemanları Bursa gezisine tarihî Cumalıkızık köyünde verilen kahvaltıyla başladı. Cumalıkızık gezisinden sonra Tophane'de Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret eden öğrenciler akabinde Bursa Kent Müzesi ve Ulucami'yi de gezme fırsatı buldular.

Yunus Emre Enstitüsü 2017 Türkçe Yaz Okulu’na katılan yabancı öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan kapanış töreninden sonra edindikleri tecrübeler ve biriktirdikleri güzel anılarla ülkelerine döndüler.