Türkiye'de Muhammed Ali Cinnah Algısı

Yazıcı-dostu sürüm

Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın doğum günü münasebetiyle, 15 Aralık 2017’de Pakistan Cumhurbaşkanlığı sarayında anma toplantısı düzenlendi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin’in himayesinde Pakistan Yüksek Öğretim Kurulu tarafından düzenlenen törene Pakistan’ın çeşitli üniversitelerinden rektör, dekan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra Lahor Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil Toker, konuk konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Türkiye ile Pakistan’ın dostluk ve kardeşliğine vurgu yapan Prof. Dr. Toker, Türkiye’de Muhammed Ali Cinnah’a verilen önemden bahsetti.

Törenin açış konuşmasını ise Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin yaptı. Cumhurbaşkanı Hüseyin, Türkiye ve Pakistan’ın emsalsiz kardeşlik ve dostluğuna atıfta bulunduğu açış konuşmasında şunları söyledi:

“Milletin Atası (Kâid-i Azam Muhammed Ali Cinnah) anısına düzenlenen bu güzel toplantıda sadece ona yaraşır şekilde ona bağlılığımız ifadesini bulmakla kalmadı aynı zamanda dost, kardeş belki kardeşten de yakın ikizimiz Türkiye’nin temsili ile bu toplantı unutulamayacak bir özellik kazandı. Dr. Halil Toker’in konuşması Pakistan ve Türkiye’nin ilişkilerinin ne kadar derin, ne kadar coşkulu ve uyumlu olduğu gerçeğini yeniden ortaya koydu. İki kardeş ülkenin ilişkileri dünyanın diğer milletleri için de örnek teşkil etmektedir. Eminim ki Pakistan ve Türkiye uyumlu bir şekilde ve birbirleri ile dayanışma içerisinde sadece İslâm Âleminin karşılaştığı meselelerin üstesinden gelmekle kalmayacak aynı zamanda çağımızın diğer buhranlarının çözümlenmesinde müspet rol oynayarak insanlığın çektiği acıları önemli ölçüde azaltabilecektir. İnşallah Pakistan ve Türkiye, insanoğlunun iyiliği yolunda ortaya koyduğu bu tavrı ilelebet sürdürecektir.”