YEE'den Mozambik'te stant

Yazıcı-dostu sürüm

Mozambik'in başkenti Maputo'da 03-07 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Eğitim Fuarındaki Türk Büyükelçiliği standında Yunus Emre Enstitüsü de yer aldı.

Eğitim Fuarı Mozambik Bilim Teknoloji, Yüksek Öğrenim ve Mesleki Eğitim Bakanı Jorge Olivio Penicela Nhambiu tarafından açıldı. Açılışın ardından Mozambik Eğitim Bakanı, Yunus Emre Enstitüsünün de yer aldığı Türkiye Büyükelçiliği standında Büyükelçi Zeynep Kızıltan tarafından karşılandı. Türkiye Bursları ve Enstitü hakkında verilen ayrıntılı bilgiden sonra Bakan ve heyeti OKAN Üniversitesi standını da ziyaret etti.

Bilindiği üzere, Yunus Emre Enstitüsü ülkenin en büyük ve saygın üniversitesi olan Eduard Mondlane Üniversitesi ile geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Türkoloji işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde önümüzdeki yeni öğretim yılında Eduard Mondlane Üniversitesinde Enstitü tarafından seçmeli Türkçe dersleri başlatılacak ve hemen sonrasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması için destekte bulunulacak. Türkiye standını ziyaret eden Bakan Jorge Olivio Penicela Nhambiu'ya fuar için özel hazırlatılan ve Enstitünün dünya çapında yürüttüğü faaliyetlerin özetini içeren Türkçe-Portekizce bir broşür de takdim edildi. Fuar süresince ülkenin akademik, eğitim ve öğretim çevreleriyle de çok sayıda temas kuruldu. Eduardo Mondlane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orlando A. Quilambo ile yapılan görüşmede de yakında üniversitede başlayacak Türkçe dersleri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Enstitü yetkilileri 04 Mayıs 2017 tarihinde de Üniversiteyi ziyaret ederek yapılacak ön çalışmalar hakkında Üniversite yönetimi ile  istişarede bulundu.

Mozambik, Afrika'nın Güney Doğu ucunda yer alan 20 milyona yakın nüfusu ile başta doğal gaz olmak üzere çok zengin yer altı kaynaklarına ev sahipliği yapan ve yabancı yatırımcıların son yıllardaki gözdesi konumunda bir ülke. Hint Okyanusu kıyısındaki coğrafi konumuyla da Afrika-Hindistan-Okyanusya üçgeninde kilit bir önemi bulunuyor.