Yunus Emre Enstitüsü Çin Basınında!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yürütmekte olduğu kültür diplomasisi çalışmaları kapsamında, 17-24 Haziran 2017 tarihleri arasında Çin medyasına mensup bir grup gazeteciyi Türkiye’de konuk etti.

Çin’de klasik medya unsurları yanı sıra özellikle çok geniş bir erişim kitlesine sahip teknolojik tabana dayalı (web - haber sitesi, arama motoru, blog, video paylaşım sitesi, sosyal medya vb.) yeni medya dünyasının temsilcisi olan Çinli iletişimcilerin tamamı Türkiye’ye ilk defa geldiler.

Programın ilk günü Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Galata Kulesi civarında Türk insanının günlük yaşam biçimini yakından gözlemleme fırsatı bulan Çinli temsilciler, akabinde gerçekleştirilen tarihi yarım ada turu çerçevesinde, başta Topkapı Sarayı olmak üzere, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı gibi kadim kültür mirasımızın varlığını da keşfettiler.

Ardından Dalaman-Fethiye-Köyceğiz ve özellikle de Antalya’da Türkiye’nin sahip olduğu muazzam turizm potansiyelini de yakından görme fırsatı bulan misafirler, tur boyunca Ege ve Akdeniz koylarını kapsayan “Mavi Tur” ve Fethiye’de “Yamaç Paraşütü” deneyimini de yaşadılar.

Çinli basın mensupları, İstanbul’un beklediklerinden çok daha büyüleyici bir şehir olduğunu dile getirirken, Türkiye ile ilgili düşüncelerinin buraya gelmeden öncekilere kıyasla olumlu manada büyük değişime uğradığını belirtti.

Çin’in önemli basın kuruluşlarından Beijing (Pekin) TV Station’da çalışan Hou Jue, “Türkiye’ye gelirken bu kadar güzel bir tecrübe yaşayacağımı düşünmüyordum.” İfadelerini kullandı. Fethiye ve İstanbul’da kayda aldığı görüntü ve röportajları Çin’in en büyük televiyon kanallarından biri olan Beijing TV aracılığıyla milyonlara ulaştıran Hou, Türkiye’nin Çin’deki tanınırlığına önemli bir katkı sağlamış oldu.

Yine Çin’in önde gelen görsel medya platformları arasında gösterilen Pear Video’da görev yapan Wu Yanjie ise “Türkiye’de kaldığım süre boyunca kameramı elimden düşürmemeye çalıştım. Bu ülkenin her noktasında ayrı bir hayat var. Yüzlerce video kayda aldım ve bunları paylaşmak için sabırsızlanıyorum.” diye konuştu. 

Türkiye hakkında paylaştığı videolar Çin’de büyük ilgi gören Wu Yanjie, “Daha çok işim var. Sıradaki işim Türk yemeklerine yönelik özel montajlar yapmak olacak. Türk mutfağının bir Çinli olarak bana bu kadar hitap edebileceğini beklemezdim.” dedi.

Global Times temsilcisi Gao Lei, Türkiye’de geçirdiği zamanı “eşsiz bir tecrübe” olarak nitelendirdi ve kurumu adına kaleme aldığı yazısında Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumuna da değindi. Gao yazısında; Türkiye’nin dünyadaki en iyi tatil duraklarından biri olduğunu, farklı kültür ve hayat tarzına sahip insanların birlikte uyum içerisinde yaşayabildiğine dikkat çekti ve ülke ekonomisinin özellikle son 15 yılda geliştirilen politikalar sayesinde kalkındığını ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti.

Etkinliğe, Çin’in önemli medya kuruluşlarından birisi olan Jiemian adına katılan Yihua Hao, tur boyunca çektiği fotoğrafları takipçileriyle paylaştı. Ülkesine döndükten sonra detaylı bir Türkiye incelemesi kaleme alan Yihua, haberini “Zaman Yolcusunun Durağı: Mavi Türkiye” başlığıyla yayımladı. Yazısında Napolyon’un meşhur “Eğer Dünya, tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu.” sözüne yer veren Yihua, çekmiş olduğu büyüleyici İstanbul ve Fethiye fotoğraflarını paylaşmayı ihmal etmedi.

Yazısında özellikle İstanbul’un tarih boyunca büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olduğunu vurgulayan Yihua, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren Boğaz’a sahip olmasını ise “eşsiz bir ayrıcalık” olarak nitelendirmiş.

Caixin Medya temsilcisi olarak Türkiye’ye gelen Liang Chen, Drone ile çektiği videolarla Fethiye’nin güzelliklerini kuş bakışı olarak kaydetti. Özellikle gün doğumu ve batımı açısından Fethiye’nin fotoğraf sanatçıları için bulunmaz bir fırsat olduğunu söyleyen Liang, ustalıkla kullandığı Drone kamerasıyla müthiş çekimlere imza attı.

Bir haftalık Türkiye deneyimlerini; video, fotoğraf, röportaj ve makale aracılığıyla pek çok mecrada paylaşan misafirlerimiz, şimdiye kadar milyonlarca kişiye ulaşmayı başardı.

İşte Çinli basın mensuplarının Türkiye izlenimlerini anlatan video...

https://www.youtube.com/watch?v=pqIHagLx-fM

Yunus Emre Enstitüsünün Çin’deki Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi ile bir iş birliği anlaşması bulunuyor ve bu kapsamda adı geçen üniversitenin Doğu Dilleri ve Edebiyatları Fakültesi Türkoloji Bölümü içinde Türkiye’den Enstitü tarafından görevlendirilen bir akademisyen, üniversite çatısı altında Türkçe öğretimi yanı sıra Türkiye’nin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Enstitünün yakın bir zamanda Pekin’de bir şube açma çalışmaları da devam ediyor.