Yunus Emre Enstisüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün Gerçekleştirdiği Projeleri Değerlendirdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Ülke TV’de canlı yayın konuğu olduğu Spor&Spor programında Enstitünün amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütülen projeleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin yurt dışındaki itibarını, bilinirliğini ve tanınırlığını artırmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından bir kamu vakfı olarak kurulan Yunus Emre Vakfının, bu amaçlarını Yunus Emre Enstitüsü ile gerçekleştirdiğini aktaran Ateş, yurt dışında ülkemiz ile bağlantılı insan sayısının artırıldığını ve ülkemiz lehine faaliyet yürütülebilecek bir alt yapı oluşturulduğunu ifade etti. Türkiye’nin uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde sesini duyurması adına 2009 yılında kurulan Enstitünün başlangıçta Balkanlara daha sonra Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’ya uzanarak 5 kıtada 54 kültür merkezi kurduğunu anlattı.

Kurulduğu yıllarda yalnızca Türkçe öğretimine ağırlık veren Yunus Emre Enstitüsünün bugün buna ek olarak kültürel etkinlikler, kültürel diplomasi, kurumsal kapasite ve bilim diplomasisi olmak üzere beş temel eksen etrafında faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün hâlihazırda yürüttüğü projeler hakkında da bilgi verdi.

Bu yıl Türkçe Yaz Okulu ile 1000 öğrenciyi Türkiye’de ağırlayacağız

Bu projelerden birinin “Türkçe Yaz Okulu” olduğunu söyleyen Ateş, 54 kültür merkezinin yanı sıra YEE’nin yurt dışında anlaşmalı olduğu üniversitelerden seçilen gençlerin bir aylığına Türkiye’de misafir edildiğini ve misafir öğrencilerin aldıkları hızlandırılmış Türkçe eğitimine ek olarak Türkiye’yi ve Türk kültürünü birebir tanıma fırsatı bulduklarına vurgu yaptı. Bu yıl gerçekleştirilecek olan yaz okuluna üç farklı yenilik eklendiğini de dile getiren Enstitü Başkanı Şeref Ateş, yalnızca Türkçe öğrenmek isteyenlerin yanı sıra okçuluk kurslarında başarı sağlayan kursiyerlerden en iyilerinin, Türk sinemasına ilgi duyan gençlerin ve Türk sanatlarını yakından tanımak isteyenlerin de katılacağı yaklaşık bin kişilik bir grubun Türkiye’de misafir edileceğini söyledi.

Kemankeş Projesi ile kültürel etkileşim artıyor

Yunus Emre Enstitüsünün Okçular Vakfı iş birliğiyle hayata geçirdiği Kemankeş Projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şeref Ateş, bu projeyle Türkiye’nin yerli ve millî değerleri ortaya çıkarılırken projeye dâhil olan ülkelerle de ortak bir birliktelik yakalandığının altını çizdi ve kültürel etkileşimin ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti. Bu proje ile sportif aktivite yapılmasının yanı sıra okçuluğun felsefesinin de aktarılarak bir etkileşim sağlanmasının önemine değindi ve hayata geçirildiği ülkelerde seminerler düzenlenerek projenin akademik anlamda da destekleneceğini bildirdi.

100 bin kişi İnternetten Türkçe öğreniyor

Yunus Emre Enstitüsünün olmadığı ülkelerde Türkçe öğrenmek isteyenlere Türkçe Öğretim Portali ile hizmet verildiğini aktaran Ateş, bir yıl içerisinde 159 ülkede 100 bin kullanıcı sayısına ulaştıklarını kaydetti.  

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla 21 Şubat Çarşamba günü tanıtımı yapılacak olan Türkçe Öğretim Portalinin 2018-2019 yılı hedefinin ise 500 bin kullanıcı sayısı olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Bilimi ve Mobil Matematik Müzesi

Değerlendirmelerinde bilim diplomasisinin önemini de vurgulayan Ateş, Türkiye’deki geçici barınma merkezlerinde koruma altına alınan 6-18 yaş aralığındaki Suriyeli çocuklara yönelik hayata geçirilen Mobil Matematik Müzesi’nin bu amaca hizmet eden projelerden biri olduğunu aktardı.

Otuz beş özel matematik formül istasyonu ile farklı bir gerçeklik deneyimi sunarak çocukların matematiksel becerilerini geliştirmeyi hedefleyen proje kapsamında yaklaşık 45 bin kişiye ulaşma hedefi ile yola çıkan Mobil Matematik Müzesi ile Türkiye’nin bilimsel, akademik ve teknolojik alanda sahip olduğu imkân ve kapasitenin dünyaya tanıtılmasına katkı sunulacağını da kaydetti.

Yeni projelerle kültürel etkileşim artacak

Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte yürütülecek olan projelerle ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Enstitü Başkanı Prof. Ateş, Enstitünün Avrupa’dan aldığı hibe ile kültürlerarası etkileşimi temel alan projelerin Türkiye’deki kültür kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştirileceğini söyledi.