Hacivat & Karagöz Gölge Oyunu Evinizde

Yazıcı-dostu sürüm

Faaliyet Adı: Hacivat & Karagöz Gölge Oyunu Evinizde

Yer:  Londra Yunus Emre Enstitüsü

Ülke / Şehir: İngiltere / Londra

Tarih:  19 Nisan 2020 / 23 Nisan 2020

Saat: 13:00 / 16:00

Faaliyet hakkında kısa bilgi: Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2018 yılında Türk kültürünün somut olmayan kültürel mirasının yakından tanıtılması amacıyla Karagöz & Hacivat Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında İngiltere’de ilk ve orta öğretim okullarında, çeşitli kültür kurumlarında ve müzelerde çocuklara İngilizce ve Türkçe oyunlar sergilenmektedir. Böylece, hem çocuklarla güzel vakit geçirirken kültürümüzün tanıtılması hem de farklı kültürel geçmişlerden gelen öğrenciler arasında bir köprü kurulması hedeflenmektedir.

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün hayata geçirdiği proje çerçevesinde somut olmayan kültürel mirasımızın önemli varlıklarından biri olan Hacivat & Karagöz gölge oyununun ilk gösterimi 24 Mayıs 2018 tarihinde Bickley Türk Okulun’da gerçekleştirildi. Bugüne kadar okullardan ve çeşitli kültür kurumlarından gelen talepler neticesinde aralarında Riverley Primary School, Leighton House Müzesi, Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu, Cambridge Türk Okulu, William Patten Primary School, Horizon Romsey Community Centre gibi kurumların da yer aldığı 29 yerde gösterim yapıldı.

Tiyatro sanatcısı Ada Burke tarafından perdede canlandıran oyunu çok sayıda öğrenci ve veli keyifle takip etti. Oyun bitiminde çocuklarla Enstitü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hazırlanan Hacivat & Karagöz boyama kitabı ile etkinlik yapıldı.

Enstitü, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü sebebiyle İngiltere’de alınan önlemler gereği eğitime ara verildiği için gölge oyununu evlere taşımaya karar verdi ve 19 Nisan 2020 tarihinde çocuklar ve aileleri için ZOOM platformu üzerinden gösterim düzenleyeceğini duyurdu.

Bununla birlikte, 23 Nisan 2020 tarihinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının ve Milli Mücadele'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında Karagöz & Hacivat Gölge Oyunu izleyicilerle buluşacak. Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayram dünya çocukları ile birlikte kutlamak istiyor.

Daha fazla bilgi almak için londra@yee.org.tr adresine e-posta gönderebilir veya 02073873036’yı arayarak bilgi alabilirsiniz.