Şehir ve Medeniyet Seminerleri Serisinin Üçüncüsü Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Şehir ve Medeniyet seminerleri serisinin üçüncüsünü 30 Kasım Perşembe akşamı gerçekleştirdi.

Konuşmacı olarak seminere davet edilen Sami Fortune, Güney Afrika’da yaşayan Cape Malay Müslümanlarının tarihi ve kültürü konusunda bilgiler verdi. Gönüllü ve gönülsüz göçlerle bir araya gelen bu topluluğun kökenlerinin çeşitli etnik gruplardan oluştuğunu belirten Fortune, bir Malay’ın kültürel ve dilsel unsurlarının İslami unsurlar ile birleşerek yaygınlaştığı ifade etti.

Karma kimliklerinden dolayı kendilerine yapılan baskılar ve bunlardan kurtulma sürecinde yaşanan kültürel çeşitlenmelere dikkat çeken Fortune, aynı dönemde Osmanlı İmparatorluğunun Malay diline olan etkilerini paylaştı. Osmanlı etkilerinin Ebu Bekir Efendi’nin Cape Town’a gelmesiyle başladığını aktaran Fortune, Malay Müslümanları için ilk kız okulunun yine Ebu Bekir Efendi tarafından açıldığını ve diğer Osmanlı okullarının eğitim hayatına katıldığını dile getirdi.

Ayrıca, söz konusu kültürel etkileşimin giyim kuşam alanında önemli değişikliklere neden olduğunu da vurgulayan Sami Fortune, Malay Müslümanlarının Osmanlı fesini 20. yüzyılın sonlarına kadar kullanıldığını da sözlerine ekledi.