100 Bin Kişi İnternetten Türkçe Öğreniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün 2017 Şubat ayında uygulamaya koyduğu “Türkçe Öğretim Portali” 100 bine yakın kullanıcı sayısına ulaştı. Türk dilini ve kültürünü 50’den fazla kültür merkezi ve 139 irtibat noktası ile dünyanın pek çok ülkesine taşıyan Yunus Emre Enstitüsü, online eğitim programı “Türkçe Öğretim Portali” ile merkezi bulunmayan noktalara da ulaşarak 100 bin kişiye daha Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenme imkanı sağladı.

6 kıtada 159 ülkenin erişim sağladığı portal sayesinde kullanıcılar, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarından bağlanabildikleri online eğitim programı ile kendi başlarına Türkçe öğrenebiliyor. Dil öğretimindeki dört temel beceriye göre tasarlanan sitede kullanıcılar, binlerce farklı etkinlik ile interaktif şekilde okuma, dinleme, konuşma ve yazma derslerini tamamlayarak başlangıç düzeyi olan A1’den yüksek düzey olan C1’e kadar oluşturulan farklı eğitim seviyelerinden kendilerine uygun olan düzeyden başlayarak Türkçelerini geliştirebiliyor. Çeşitli video ve oyunların da yer aldığı sitede dünyanın her yerinden, her kültürden ve her yaş grubundan kullanıcı bulunuyor. Kullanıcıların büyük çoğunluğunu yüzde 76’lık dilimle 18-34 yaş grubu genç kitle oluşturuyor ve gençler gün içinde ortalama 15 dakikalarını Türkçeye ayırıyor.

Türkçe, dünyanın her yerinde!

Konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Şubat 2017’de yayına başlayan portalin bugün itibariyle 159 ülkeden yaklaşık 100 bin kullanıcı sayısına ulaştığını ve bu sayının her gün arttığını bildirdi.

Prof. Ateş, portal ile Türkçenin ve Türk kültürünün dünya üzerinde çok daha fazla bölgeye ulaştığına vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Portalda en çok Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Ekvator, Tunus, Fas, Ürdün, Yemen, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da kullanıcılarımız var. İnternet üzerinden, fiziksel olarak henüz temas edemediğimiz bölgelere bile güzel Türkçe’mizi ve kültürümüzü taşıyabiliyoruz. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşayan kullanıcılar, tartışma ve yorum bölümleri sayesinde her zaman birbirleriyle etkileşim halinde olabiliyor, karmaşık ya da zor bir etkinlikle karşılaştıklarında birbirlerinden yardım alabiliyorlar. Dünyanın bir köşesinden diğerine öğrencilerimiz birbirleriyle Türkçe iletişim kuruyorlar” dedi.

Konuşarak, dinleyerek, görerek öğrenme

Kullanıcılar çeşitli gruplara ayrılmış Türkçe kelimeleri 11 farklı etkinlikle kolayca öğrenebiliyorlar. Etkinliklerde Türkçe bir kelimenin okunuşunu duyan, resmini ve yazılışını gören kullanıcılar kelimeleri kendileri de telaffuz ederek sistem üzerinden puan toplayabiliyor. Arkadaş olarak ekledikleri kişilerin yanı sıra sistemde en yüksek dereceye sahip ilk on kullanıcının puanlarını ve ulaştıkları seviyeyi de görebilen kullanıcılar portal tarafından “yetenekli, sabırlı, dikkatli, bilgili, çalışkan” gibi sıfatlarla rütbelendiriliyor. 

Daha detaylı bilgiye turkce.yee.org.tr adresinden ulaşılabilir.