13 Bin Yıllık Buğdayın Öyküsü Macaristan’da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Macaristan’ın Budapeşte ve Szeged şehirlerinde Göbeklitepe yılı etkinlikleri kapsamında 21 Ocak Pazartesi günü Türk mutfağı araştırmacısı ve şef Ömür Akkor’un katılımıyla gastronomi etkinlikleri gerçekleştirildi.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen programda ünlü şef Akkor; buğdayın ilk ortaya çıkışından günümüze 13 bin yıllık yolculuğunu Macar katılımcılarla paylaştı.

Programa Budapeşte’nin ünlü restoran ve pastahane sahipleri, profesyonel aşçılar ve Türk mutfağına ilgi duyan çok sayıda misafir katıldı. Göbeklitepe'nin keşfiyle dünya tarihindeki ezberin bozulduğunu belirten Akkor, Anadolu mutfak kültüründeki zenginliğin Göbeklitepe kadar derin köklere sahip olduğunu belirterek bu bağlamda Selçuklu ve Osmanlı mutfaklarına da değindi.

Gastronomi etkinlikleri kapsamında gerçekleşen program, katılımcılara 175 yıllık ekşi mayadan yapılan ekmek ve zeytinyağının ikramıyla son buldu.

Programın ikinci gününde Macaristan’ın Szeged şehrinde, 1938 yılından beri faaliyet gösteren Fehertoi Halaszcarda es Panzio restoranında ise Ömür Akkor genç aşçı adaylarıyla buluştu. Katılımcılar Türk mutfağının zengin lezzetlerini tatma ve deneme imkânı buldu. Program boyunca ünlü şef katılımcılara Türk mutfağının köklü tarihini anlattı.