15 Temmuz Şehitleri, Dünya Ülkeleri ile Anılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri eliyle yürütülen biz dizi etkinlikle anılıyor.

Türk milleti ve güvenlik güçlerinin 15 Temmuz 2016'da imza attığı demokrasi zaferinin üçüncü yıl dönümünde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda yurt genelinde yürütülen etkinliklerin yanı sıra yurt dışında da çeşitli anma programları düzenleniyor.  

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye ve dünya genelinde oluşturduğu risk ve tehditlerin ciddiyetine dikkat çekilmek amacıyla düzenlenecek etkinliklerde darbeye karşı sergilenen halk iradesinin gücü de ortaya konuyor.

FETÖ’nün İç Yüzü İzleyiciyle Buluştu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının projesi kapsamında, TRT World tarafından hazırlanan ve çekimleri tanınmış İngiliz gazeteci Andrew Wilson tarafından FETÖ’nün iç yüzünü göstermesi amacıyla yapılan “The Network” belgesel filmi, Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından Prens Charles Sinema salonunda 8 Temmuz Pazartesi günü gösterildi. Aynı gün Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Arnavutça altyazıyla izleyici karşısına çıkan film gösterimi ise Tiran Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleşti.

9 Temmuz Salı günü ise Makedonya’daki Uluslararası Balkan Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen gösterim, 10 Temmuz’da Berlin ve Saraybosna; 11 Temmuz’da İşkodra, Nur-Sultan ve New York; 12 Temmuz’da Johannesburg’da devam etti. Özel gösterimlerine 13 Temmuz’da Bişkek’te devam edecek belgesel film, 14 Temmuz’da Roma ve Priştine, 15 Temmuz’da ise Milano’da izleyicinin ilgisine sunulacak.

Bosna Hersekli Öğrencilerden Şehitler Anısına 251 Fidan

Bosna Hersek’te düzenlenecek etkinlikler kapsamında ise 15 Temmuz günü şehitler anısına fidan dikimi gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında "Tercihim Türkçe" projesiyle Türkçeyi yabancı dil olarak müfredatına katan okullarda, Türkçeyi seçen öğrenciler ve Türkçe öğretmenleri okul bahçesine fidan dikimi gerçekleştirilecek. Proje ile 15 Temmuz 2019 günü şehitler anısına 251 fidan dikilmiş olacak.

“Pedallar Demokrasi İçin Dönüyor”

Sırbistan’ın başkentinde “Pedallar Demokrasi İçin Dönüyor” sloganıyla düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi Bisiklet Koşusu” Sırbistan Bisiklet Federasyonu iş birliği ile 14 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek. Belgrad Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen programın ilk etabında, Türkiye ve Sırbistan’dan profesyonel bisikletçiler yarışacak. İkinci etapta ise yabancı ülke temsilcilikleri ve Sırbistan hükümet kabine üyeleri başta olmak üzere toplumun önde gelen kişilerinin de yer alacağı halk koşusu gerçekleşecek. Program, dereceye girenler için düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.

Fotoğraflarla 15 Temmuz

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerince Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi gecesi ve sonrasında çekilen fotoğraflar dünya vatandaşlarının ve basın-yayın kuruluşlarının ilgisine sunuluyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Yunus Emre Enstitüsünde Mısırlı ve Türk akademisyenlerin darbe girişimini değerlendireceği konferansın ardından açılışı yapılacak “Demokrasi Zaferi” sergisi, bir hafta boyunca ziyarete açık olacak.

İran’ın başkentinde ise Tahran Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde 15 Temmuz gecesi yaşananların dakika dakika anlatıldığı TRT yapımı “Geceden Şafağa 15 Temmuz Belgeseli” gösterimi yapılacak.  AA arşivinde yer alan 25 adet fotoğrafın sergileneceği Enstitünün galeri salonu ise altı gün boyunca İran halkının ziyaretine açık tutulacak.

Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu başta olmak üzere Filistin’de faaliyet gösteren Türk kurumlarında çalışanlar ile Türk vatandaşlarının katılımıyla 15 Temmuz sabahı gerçekleştirilecek anma töreni gerçekleştirilecek. Törenden sonra ise Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezi binasında sergilenen AA fotoğrafları, 20 Temmuz Cumartesi gününe kadar Filistin halkının ilgisine sunulacak.