15 Temmuz Tüm Dünyada Anılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün dünya genelindeki şubelerinde 15 Temmuz kapsamında düzenlediği etkinliklerin yankıları sürüyor. Enstitünün Sırbistan merkezinin düzenlediği dijital fotoğraf sergisi ise halen erişime açık. 

 

Yunus Emre Enstitülerinde 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehitler çeşitli etkinliklerle anıldı. Sırbistan, Romanya, Mısır ve Güney Afrika’nın aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede ve anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlik kapsamında Bosna Hersek, Romanya ve Güney Afrika gibi birçok ülkede Yunus Emre Enstitüsü tarafından 15 Temmuz konulu fotoğraf sergileri açıldı. Sırbistan’da açılan dijital fotoğraf sergisi ise yıl boyu açık kalacak. 

LEFKOŞA’DA "MİLLİ İRADENİN YÜKSELİŞİ" SERGİSİ

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü 15 Temmuz  darbe girişiminin 4. yıl dönümü dolayısıyla T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’nin himayelerinde Hala Sultan Camiinde “Millî İradenin Yükselişi” sergisi düzenledi.

Sergide Anadolu Ajansı objektiflerine yansıyan birbirinden çarpıcı fotoğraflar ziyaretçilerin izlenimine sunuldu. Hala Sultan Camiinde yer alan açılışa Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, davetliler ve halk katıldı. T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsüne böylesi güzel bir sergiyi her yıl olduğu gibi, yeniden KKTC halkıyla buluşturduğu için teşekkür etti. Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de Milli iradeden ve egemenlikten yana olduklarını söyleyerek, 15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türk milletinin direnişi ile darbe girişiminin bertaraf edildiğini belirtti. Serginin gezilmesinin ardından şehitler için Hala Sultan Camiinde mevlit okutulmasıyla program sona erdi.

SIRBİSTAN'DAKİ DİJİTAL FOTOĞRAF SERGİSİ YIL BOYUNCA AÇIK

Balkan ülkesi Sırbistan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında dijital resim sergisinin açılışı yapıldı, 15 Temmuz şehitleri için hatim duası okundu.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği iş birliğinde Belgrad Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinlikle, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen darbe girişiminin yaşandığı geceye dair fotoğraflardan oluşan sergi, Sırpça ve Türkçe olarak ziyarete açıldı. Yıl boyunca sanal ortamda ziyaret edilebilecek sergi öncesinde, ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri ile çevrim içi toplantı yapılarak serginin resmi açılışı gerçekleştirildi. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un Türkiye’nin demokrasisine sahip çıkmasının en güzel örneği olduğunu belirterek, yıllar geçse de Türk milletinin 15 Temmuz'da gösterdiği azmin, kararlılığın ve dik duruşun her zaman hatırlanacağını vurguladı. Bilgiç, Sırbistan'da her yıl farklı etkinliklerle Türk milletinin bu onurlu duruşunu andıklarını kaydederek, bu yıl yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgını nedeniyle etkinlikleri dijital ortama taşıdıklarını ifade etti. Bu arada, Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşandığı Novi Pazar'da ise Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) kurulan 15 Temmuz Kütüphanesinde yine dijital ortamda etkinlik düzenlendi, 15 Temmuz şehitleri için de hatim duası okundu. Dijital sergiye bu linkten erişim sağlanabiliyor.

SARAYBOSNA'DA ŞEHİTLER ANISINA FİDAN DİKİLDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında T.C. Saraybosna Büyükelçiliği himayelerinde, Tercihim Türkçe projesiyle Türkçe öğretimi devam eden Fatıma Guniç Okulunda 15 Temmuz şehitleri anısına ağaç dikildi. Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen etkinlikte paydaş kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla 15 fidan dikildi.

Anadolu Ajansı (AA) fotomuhabirleri ve muhabirleri tarafından çekilen yaklaşık 40 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışıyla devam eden anma günü etkinlikleri T.C. Saraybosna Eğitim Müşavirliği ile Yunus Emre Enstitüsünün ortaklaşa düzenlemiş olduğu “15 Temmuz: Türkiye’nin Demokrasi Zaferi” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren kompozisyon sahiplerine ödüllerinin verilmesiyle devam etti.

Günün sonunda ise Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi ve Başkanı Şefik Caferoviç'inde katılımlarıyla çevrim içi anma etkinliğimiz gerçekleşti. Çevrim içi etkinliğe video konferans yoluyla katılan Caferoviç, “O gece haince öldürülen şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Bugün modern tarihte benzeri görülmemiş Türk milletinin o gece gösterdiği kahramanlığı hatırlıyoruz. Böyle bir millet hiç kimsenin emrine boyun eğmez. Dünyadaki tüm demokratik kurumlar ve Türkiye bu olaydan ders çıkarmalı ve asla unutmamalı. Bu hain darbe girişimi FETÖ terör örgütünün halkın iradesine karşı kaba kuvvet ve zulme başvurarak iktidarı ele geçirme teşebbüsüydü. Bosna Hersek’in Türkiye’nin seçilmiş meşru hükümeti ve halkına tereddüt etmeden destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu bu vesileyle tekrar hatırlatmak isterim.” dedi.

MOSTAR'DA DA ŞEHİTLER ANILDI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla, menfur darbe girişiminde şehit düşen vatandaşlarımız Mostar Başkonsolosluğu ve Mostar Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.

İlk olarak Mostar Zalik İlkokulunda 15 Temmuz şehitlerimizin 4. yılı anısına 4 fidan dikildi. Okulda gerçekleştirilen törende konuşan Zalik İlkokulu Müdürü Dzemal Juklo, “Dört yıl önce, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisini hedef alan acı verici ve hain darbe girişimine tanık olduk. Bugün burada rüzgâra, güneşe, yağmura ve bütün zorluklara meydan okuyacak ve yeni hayatlara umut olacak ağaçların dikilmesine şahit oluyoruz.“ dedi.

Programın devamında 15 Temmuz şehitleri için Mostar Karagöz Bey Camiinde Yasin-i Şerif okundu.

Mostar Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen törende ise şehitler için saygı duruşu ve Türk ve Bosna-Hersek Milli Marşları okundu. Törende, Mostar Başkonsolos Yardımcısı Gamze Algün, 251 vatandaşımızın şehit olduğu 15 Temmuz darbe girişiminin başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türk halkının gösterdiği demokratik direniş ve dirayetli tutum sayesinde akamete uğratıldığını ifade etti.

Enstitü Müdürü Yunus Dilber ise konuşmasında, Türk milletinin demokrasiye ve ülkesine sahip çıkma hususunda gösterdiği destansı direnişin tüm dünyaya örnek olduğunu belirti. Yunus Dilber ayrıca 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımının 25. yıl dönümünde defni gerçekleşen 9 şehirde, 15 Temmuz şehitlerine rahmet diledi.

Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz günü yaşananları ve halkın direnişini yansıtan "15 Temmuz Fotoğraf Sergisi" 29 Temmuz 2020 tarihine kadar  Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edildi.

KÖSTENCE’DE FOTOĞRAF SERGİSİ

Romanya’daki Köstence Başkonsolosluğu ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde T.C. Köstence Başkonsolosluğu Resmi Konutu Bahçesinde, 15 Temmuz 2020 tarihinde bir anma töreni düzenlendi. Program şehitlerimiz ve gazilerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından aziz şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti okundu. Daha sonra 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile ilgili konuşmalar yapıldı ve sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Anma töreni Köstence Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan; Türk halkının darbecilere karşı 15 Temmuz 2016 tarihinde sergilediği kahramanlığı gösteren “15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi“ isimli fotoğraf sergisinin düzenlenmesiyle son buldu.

BÜKREŞ’TEKİ ETKİNLİĞE 12 ÜLKEDEN DİPLOMATLAR KATILDI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle T.C. Bükreş Büyükelçiliği himayeleri, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü organizasyonu ve Türkiye Maarif Vakfı Romanya Müdürlüğü ev sahipliğinde bir anma etkinliği gerçekleşti. Etkinliğe; Romanya İçişleri Bakanı Danışmanı Celaleddin Nezir, Romanya Ekonomi Bakanlığı Devlet Sekreteri Razvan Parjol, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Antoaneta Barta, Bükreş Sektör 6 Belediye Başkanı Gabriel Mutu, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Tunus, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan, Japonya, Kore, Fas, Brezilya, Filistin, Türkmenistan, Malezya Büyükelçileri veya diplomatları, ülkedeki Türk toplumundan vatandaşlar, soydaşlar, iş insanları ve Rumen davetliler katıldı.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Sayın Füsun Aramaz, FETÖ’nün 15 Temmuz gecesi işledikleri suçlar, buz dağının yalnızca görünen kısmıdır diyerek, örgütün kullandığı yasa dışı yöntemler insanlık ve hukuk adına utanç vericidir. Devlet kurumlarına giriş sınavlarının sorularının çalınması, gasp, yasa dışı dinleme, şantaj, haraç, sahte yargılamalar, hatta cinayet, yıllar içinde tanık olduğumuz örneklerdir diye konuşmuştur.

Yapılan konuşmalar sonrasında ise Anadolu Ajansının darbe gecesi çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan sergi gezilmiş ve o geceki mücadeleler zihinlerde yeniden canlandırılmıştır.

Faaliyet sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olup davetliler ve Büyükelçimiz Sayın Füsun Aramaz hazırlıklardan ve programdan memnuniyet duymuşlardır.

KOSOVA’DA ÇOCUK RESSAMLARA ÖDÜL

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında T.C. Priştine Büyükelçiliği işbirliğinde, Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüleri koordinesinde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” başlıklı faaliyetin etkinlikleri ile bunlara yönelik program Büyükelçimizde yapılan değerlendirmelerde dikkate alınarak, KOVİD-19 salgını tedbirlerine de uyarak taslak programla uygulandı. Etkinlikler kapsamında Soydaş Ressamların Gözünde 15 Temmuz Resim Sergisi, Çocukların gözünde 15 Temmuz Resim Yarışması, Priştine “Jashar Pasha” Camiinde Kur'an-ı Kerim tilaveti, Mevlit ve Hatim Duası Programı  ve “The Network” Filmi gösterimi gerçekleşti. Programlara canlı yayın desteği verildi. 

Ressamlar Reşit İsmet, Ethem Baymak, Zeynel Beksaç, Davut Hamolar, Erol Şişko, Onat Baymak ve Aylin Bırvenik 15 Temmuz gecesi ve sonrası yaşananları sanatçı gözü ve hassasiyetiyle tablolara aktardı.

Sergi açılışını Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan ve Kosova İslam Birliği Başkanı Müftü Naim Ternava gerçekleştirdi. Kurdele kesildikten sonra açılışta hazır bulunanlar sosyal mesafeye dikkat ederek sergiyi gezdiler.

“Kosovalı Çocukların Gözüyle 15 Temmuz” resim yarışmasında dereceye girenlere de ödüller takdim edildi. Dilara Gora, Susan Şişko ve Rana Damka ödüllerini Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan'ın elinden aldılar.

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri çerçevesinde Priştine’nin Yaşar Paşa Camii ve Sinan Paşa Camiinde Kur'an-ı Kerim tilaveti, Mevlit ve Hatim Duası programları düzenlendi.

KAHİRE YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNÜN DİJİTAL ETKİNLİKLERİNE YOĞUN İLGİ

Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler (fotoğraf sergisi, video gösterimi, anma programı) Mısır’da çevrim içi olarak düzenlendi. Enstitünün düzenlediği etkinliklere binlerce Mısır vatandaşı katıldı. 15 Temmuz fotoğraflarından oluşan “Vatan bizim, irade bizim” temalı video Enstitünün tüm sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. 

LAHOR’DA ŞEHİTLER ANILDI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında, T.C. Lahor Başkonsolosluğu himayelerinde Yunus Emre Enstitü binasında bir anma etkinliği gerçekleştirildi  

Program kapsamında Anadolu Ajansının 40 resimlik koleksiyonu gösterime sunuldu. Pakistan saati ile 10.30’da Şehitlerimize saygı duruşu ile başladı, ardından İstiklal Marşı okundu ve Başkonsolos Emir Özbay konuşma yaptı. 

Covid-19 nedeniyle Punjab hükümetinden özel izin alınarak yapılan program Pakistan’ın önde gelen gazetelerinde yayımlandı. Program The News, The Business, Business Wold, Business News gibi önemli gazetelerde yer aldı. 

JOHANNESBURG’DAKİ SERGİ 31 TEMMUZ’A KADAR AÇIK

15 Temmuz’un yıl dönümünde Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü Mandela Konferans ve Sergi Salonunda “15 Temmuz’u Anlamak” konulu panel ve Anadolu Ajansı ile birlikte “15 Temmuz Fotoğraf Sergisi” açılışı yapıldı. Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörünün başkanlığındaki panele Pretorya Türk Büyükelçisi Elif Çomoglu Ülgen ile 15 Temmuz günü Siirt İl Emniyet Müdürü Metin Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, sergi açılışında Anadolu Ajansının fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisinin,15 Temmuz gecesini kavramak için önemli olduğuna değindi.

15 Temmuz Fotoğraf Sergisi, 31 Temmuz 2019 tarihine kadar Johannesburg Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edildi.

Diğer Etkinlikler

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...