15 Temmuz tüm dünyaya anlatılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

60 ülkede bulunan 53 Enstitü ve 135 irtibat noktasıyla Yunus Emre Enstitüsü, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma faaliyetleri kapsamında Köln’den Bakü’ye, Lefkoşa’dan Saraybosna’ya, Roma'dan Kahire'ye 5 kıtada etkinlikler düzenledi.

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sırasında dünyaya neler olduğunu anlatabilmek için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Türkiye'deki darbeyi anlatan, ilk müdahale eden biz olduk. Tüm temsilciliklerimiz aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki medya mensupları ile iletişime geçtik. Medya, yerel siyasetçiler, akademisyenlerle ve vatandaşlarla bir araya geldik. Bir sene boyunca 53 merkezimiz, 135 irtibat noktamızda yüz binlere, Türkiye'nin 15 Temmuz'da neler yaşadığını, millî iradenin meydanlara nasıl yansıdığını ve nasıl bağımsızlık savaşı verildiğini anlattık." dedi.

Konferanslar, sergiler, koşular...

15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) eliyle gerçekleştirilen Türkiye'ye yönelik işgal girişimi, dünyanın dört bir tarafındaki Yunus Emre Enstitülerinde çeşitli programlarla yöneticilere, basına ve halka anlatıldı.

-Almanya'da “15 Temmuz’u Anlamak-Kalkışmanın Sebepleri ve Sonuçları” Konferansı

Köln Yunus Emre Enstitüsünde 12 Temmuz Çarşamba akşamı “15 Temmuz’u Anlamak - Kalkışmanın Sebepleri ve Sonuçları” isimli bir konferans gerçekleştirildi.

Üzerinden bir yıl geçen darbe girişimine konunun uzmanı ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ışık tuttu.

Konferansa Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Köln Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Gencer, farklı sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yabancı basın mensupları başta olmak üzere birçok katılımcı yoğun ilgi gösterdi.

-Azerbaycan'da “15 Temmuz Destanı” Programı

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Azerbaycan'daki Ahıska Türklerinin kurduğu Vatan İçtimai Birliğinin ortak organizasyonuyla "15 Temmuz Destanı" adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikte şehitlerin ruhu için Kur'an-ı Kerim okundu.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Basın Müşaviri Hamit Karadeniz, katılımcılara 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve tanık olduğu tarihî anlar konusunda bilgi verdi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği, TİKA, Anadolu Ajansı ve TRT iş birliğiyle bir başka anma programının da düzenleyicilerinden oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Ali Hasanov, Azerbaycan Milli Meclisi milletvekilleri ve üst düzey Azerbaycanlı yetkililerin de katıldığı programda Türkiye’den davet edilen 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi tanıkları, gördüklerini ve yaşadıklarını anlattı.

Darbe girişimini konu alan filmlerin gösterildiği programda Anadolu Ajansı (AA) fotoğraflarından oluşan "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" fotoğraf sergisi açıldı, akabinde davetlilere AA'nın "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı dağıtıldı.

-Bosna-Hersek'te çok sayıda program vardı

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla tarihî kütüphane Vijecnica’da fotoğraf sergisi açıldı.

Serginin açılışında konuşan Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, "FETÖ, hain bir terör örgütüdür. FETÖ, kollarını Türkiye'nin dışında, Balkan ülkelerinin de aralarında bulunduğu 150 ülkeye uzatan bir ahtapottur." ifadesini kullandı.

Sergide misafirlere AA'nın hazırladığı "FETÖ'nün Dakika Dakika Darbe Girişimi" kitapçığı dağıtılırken semazen töreni gerçekleştirildi.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise 15 Temmuz Demokrasi Koşusu oldu.

Bosna-Hersek dışından da katılımın olduğu koşuda, 500'e yakın katılımcı 15 Temmuz şehitleri ve gazileri anısına ter döktü.

15 Temmuz Demokrasi Koşusu öncesi basınla düşüncelerini paylaşan Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakovic, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye gittiğinde bu kalkışmanın ne denli tehlikeli olduğunu kendi gözleriyle görme imkânı da bulduğunu aktardı. Konakovic, "Türk milleti o gün demokrasiye ve meşru olarak seçilmiş hükümete karşı yapılmış çok tehlikeli bir saldırıyı tecrübe etti ve bu saldırıya karşı direnç gösterdi. Türk milleti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve ülkelerini savundu. Onlar, Bosna Hersek'e ve tüm dünyaya demokrasi dersi verdi." dedi.

Koşuya Sırbistan'dan katılan ve erkeklerde birinci gelen Kenyalı Samuel Naibei Kiplimo ise 15 Temmuz Demokrasi Koşusu'na, taşıdığı anlamdan dolayı büyük saygı duyduğunu söyledi.

Etkinlikte, 3,5 kilometre uzunluğundaki koşunun sonunda erkeklerde Kiplimo, kadınlarda ise Sırp Olivera Jevtic birinci oldu.

15 Temmuz Fotoğraf Sergisi ve 15 Temmuz Demokrasi Koşusu dışında Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından ayrıca “Tüm Yönleriyle 15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Osmanlı Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Sedad Bešlija, Türkiye'nin dünyada adil düzeni isteyen sayılı devletlerden biri olduğunu belirterek, Bosna-Hersek'in hem siyasi hem de dini yapılarının bu konuyu takip ederek, halkı uyanık olmaya davet etmesi gerektiğini söyledi.

-15 Temmuz şehitleri Hırvatistan'da anıldı

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Anadolu Ajansı iş birliğinde Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlenen programda 15 Temmuz'a ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı, AA Ajansı muhabirlerinin çektiği fotoğraflardan oluşan “15 Temmuz Destanı ve Milletin Zaferi fotoğraf” sergilerinin açılışı yapıldı. Farklı mekânlarda açılan sergilerle yoğun katılımcı sağlandı.

Zagreb YEE tarafından ayrıca 15 Temmuz'a ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Hırvatistan’ın en prestiji basın kuruluşlarından olan Hırvat Radyo Televizyonu, Nova TV, Vecerni List, Jutarni List ve diğer birçok basın kuruluşu temsilcisinin katıldığı basın toplantısında Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçiliği ve Türk kurumları yetkililerince 15 Temmuz hain darbe girişimi, milletin zaferi ve ülkemizin duruşu ayrıntılarıyla Hırvat medyasına aktarıldı.

-İtalya'da 15 Temmuz'u Anma Etkinlikleri

Roma Yunus Emre Enstitüsünde “15 Temmuz Darbe Girişimini Anma” etkinlikleri çerçevesinde Anadolu Ajansı’nın o geceyi belgelediği “15 Temmuz 2016’da Türkiye’de Neler Oldu?” başlıklı bir fotoğraf sergisi ile çağdaş Türkiye tarihi uzmanı Prof. Dr. Halil Berktay’ın sunduğu “Darbe Öncesi ve Sonrası” konulu bir konferans düzenlendi.

15 Temmuz, öncesi ve sonrası ile ilgili önemli bilgilendirmenin yapıldığı programda 15 Temmuz'un daha iyi anlaşılabilmesi için hazırlanmış filmlerde gösterildi.

-KKTC'de 15 Temmuz Demokrasi Zaferi Sergisi

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünde AA foto muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini yansıtan karelerin yer aldığı "15 Temmuz Demokrasi Zaferi" sergisi açıldı.

Açılışa katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, fotoğraflarda yer alan kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak isteyen FETÖ'ye karşı duran kahramanlar olduğunu söyledi. FETÖ'nün darbe girişimini "haçlı seferi" olarak niteleyen Yönlüer, 15 Temmuz'da İstanbul'da olduğunu ve o geceye dair anılarını katılımcılarla paylaştı.

-Ve Mısır...

Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve büyük katılımın olduğu "15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı ve Demokrasi Zaferi Fotoğraf Sergisi"nde misafirlere sergide bulunan fotoğraflar bir bir anlatıldı. Dehşet gecesinin tanıklarından TİKA Kahire Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Bozgöz de hain işgal girişimi hakkında bilgilendirme yaptı.

Programa T.C. Kahire Büyükelçiliği diplomatları, TİKA temsilcileri, Mısır’da ikamet eden Türk vatandaşları ve birçok mısırlı davetli katıldı.