“16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” Sergisi Viyana’da Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları (İKASD) tarafından projelendirilen, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından desteklenen “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” başlıklı sergi, Viyanalı sanatseverlerle buluştu.

Açılış töreninde mimar Sinan Genim, "Matrakçı Nasuh ve Haritaları" konulu kısa bir konferans verdi. Matrakçı Nasuh'un asıl isminin "Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavi" olduğunu belirten Genim, Nasuh'un genç yaşta yazdığı matematik kitabı ile dikkat çektiğini vurgulayarak Kanuni Sultan Süleyman'ın seferlerine katılarak gittiği yerlerde kale ve sarayların minyatürünü yaptığını ve 70 yaşında vefat ettiğini aktardı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ise 16. yüzyıl dâhisi Matrakçı Nasuh'un eserlerinin Avrupa'nın kültür başkenti Viyana'da sergilemekten onur duyduğunu dile getirdi.

Ku?rato?r Beste Gu?rsu ise Türkiye'nin kültür ve sanatını uluslararası platformlara taşıyacak kapsamlı bir proje gerçekleştirdiklerini ve bu projeyi 12 kadın sanatçının Nasuh'un eserlerinden esinlenerek hazırladıklarını ifade etti. Projenin ilk sergisini Nasuh'un doğduğu Bosna Hesek'te başlattıklarını kaydeden Gürsu, 2016 sonunda "Matrakçı Nasuh" belgeselinin vizyona gireceğini aktardı.

Saraybosna, Belgrad, Antalya ve İstanbul’dan sonra Viyana’da açılan sergide, Enderun Mektebi’nde yetişmiş, matematikten silahşorluğa, edebiyattan felsefeye, tarihten resme, hattan minyatüre kadar birçok uğraşa sahip Matrakçı Nasuh’un çalışmalarından harekete çıkarak hazırlanmış, çini ve minyatür çalışmalarından oluşan kırk bir eser yer alıyor.