2020 Yılına Hazırız

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün 2020 yılı hedeflerini değerlendirdi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Fuat Kozluklu’nun TRT Haber’de sunduğu Gece Bakışı ve Büşra Sanay’ın sunuculuğunu üstlendiği CNN Türk’teki Afiş programına konuk oldu ve Enstitünün 2019 yılında yaptığı çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerini değerlendirdi.

2019 yılında Türkçe öğretimi konusunda büyük bir mesafe kaydettiklerini belirten Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “30 bin kişiye birebir Türkçe öğrettik. Uzaktan Türkçe Öğretimi portali üzerinden 100 binden fazla insana ulaştık. Türkçenin bir bilim dili olarak yaygınlaşması için hem Türkiye’de hem de dünyanın her tarafında bir dizi faaliyet yürüttük.” dedi.

Başkan Ateş, Enstitünün ikinci sacayağının da kültür-sanat faaliyetleri olduğuna değinerek “Türkiye ile bağ kuran insan sayısını artırdık. 2019 yılında yurt dışında 1020 tane faaliyet yapmışız. Dünya üzerinde 58 merkezimiz bu sayı irtibat ofislerimizle birlikte 100 merkezi geçiyor. 2023 hedefimiz aslında 100. yıl ile birlikte 100. kültür merkezini kurmak dolayısıyla dünyanın her tarafında Türkiye ile irtibat kuran insan sayısını artırmak.” sözlerini ekledi.

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Portalı (TABİP) ile 2019’da 300 bin akademisyene ulaşıldığını ve bu kişilerin Türkiye’deki bilimsel gelişmelerin, inovasyonun ve bilgiye dayalı üretimin bir parçası olduklarını ve 2020 yılında da özellikle bilimsel anlamda Türkiye’yi tüm dünya ile buluşturmak istediklerini belirten Başkan Ateş, “Özellikle kalkınma ve yurt dışındaki genç insanlara ulaşmak için bilimle gitmeniz gerekiyor. Siyasi anlaşmazlıkların ya da ekonomik çıkarlarınızın örtüşmediği ülkelerde dahi bilim vasıtasıyla gidebiliyorsunuz. Dolayısıyla ufak tefek teşviklerle Türkiye’de bilime ve inovasyona verilen önemi yurt dışında tanıtıyoruz ve onlarla Türkiye arasında bağ kuruyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Farklı coğrafyalardan doktora yapan Türkologlardan oluşan bir grubu Türkiye’de ağırlayacaklarını söyleyen Ateş, “ Rusya’dan, Fransa’dan, Amerika’dan gelecek ve 1 ay kendilerine eğitim vereceğiz. Döndüklerinde bizim argümanlarımızı, bizim perspektifimizi anlatacaklar. Bu çok önemli yani dünyadaki Türkoloji çalışmalarına da bir anlamda yön vermek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Enstitünün Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da resmi açılışını yaptığı son kültür merkezi ile ilgili de konuşan Başkan Ateş şunları kaydetti: “Malezya’da Türkiye’ye karşı büyük bir ilgi var. Şu anda 9 üniversitede Türkçeyi seçmeli ders olarak okutuyoruz. Aynı şekilde yine Malezya’da Türk okçuluğuna da büyük bir ilgi var, bu sebeple orada Türk okçuluğu kursu başlattık. Hatta ülkenin Milli Eğitim Bakanlığı Türk okçuluğunu resmi müfredata aldı. Her coğrafyada tamamen farklı faaliyetler yapabiliyoruz, yani hedef kitle odaklı çalışıyoruz.”

Son olarak Türk filmlerinin tüm dünyada tanıtılması noktasında da büyük bir gayretle çalıştıklarını ifade eden Ateş, “2019’da Sinema Genel Müdürlüğü ile birlikte yurt dışında 30’dan fazla etkinlik yaptık, Türk film haftaları düzenledik. En son Nuri Bilge Ceylan’ın katılımıyla Viyana’da ve Roma’da faaliyet yaptık. Binlerce insan gelip o söyleşilere katılarak aslında Türk sinemasını tanıdılar,  yurt dışına davetlimiz olarak gelen Türk yönetmenler ve oyuncuları hedef kitle ile buluşturuyoruz. Amacımız bir sonraki aşamada Türk sinemasıyla ve Türk yönetmenleriyle iş yapmalarını sağlamak. 2020’de bu hedefi gerçekleştireceğimizi umut ediyorum.” diye konuştu.