23 Nisan Coşkusu Sınırları Aştı

Yazıcı-dostu sürüm

Türk milletinin iradesini ve halkın egemenliğini temsil eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı, bu yıl da dünyanın dört bir yanında kutlarken binlerce çocuk coşkumuza ortak oldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk çocuklarına duyduğu güvenin bir ifadesi olarak çocuklara armağan ettiği bayramı dünya çocukları ile de paylaşması vesilesiyle, kendilerine hediye edilen ilk ve tek bayram olma özelliği taşıyan 23 Nisan’da gönüllerince eğlenen çocuklar, dostluk ve barışın önemini bir kere daha hatırladı.

Ülkemizin yurt dışı temsilciliklerinin yanı sıra Enstitümüz tarafından düzenlenen etkinler birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.

Bosna Hersek’te  “7. Geleneksel Çocuk Şenliği” Kutlandı

Enstitümüzün “Tercihim Türkçe” projesi öğrencilerini yedinci kez buluşturan “Geleneksel Çocuk Şenliği” kutlamaları, bu yıl da 6 bin öğrencinin katılımıyla Bosna Hersek’in en büyük mekânlarından biri olan Zenica Arena’da gerçekleşti.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde 25 Nisan Perşembe günü düzenlenen programda Bosna-Hersek’in ünlü sanatçısı Dzenan Loncarevic sahne aldı. Selçuklu Belediyesi Çocuk Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi ile birlikte belediye bünyesindeki Çocuk Mehteran Takımı mini bir konser verdi. Sihirbaz ve akrobatların renkli sahnelerinin de yer aldığı şenlik programında Türkiye’deki farklı kurum, kuruluş ve belediyeler tarafından günün anısına gönderilen birbirinden anlamlı hediyeler tüm öğrencilerle paylaşıldı.

Sırbistan'da Bir İlk!

"Çocuk Şenliği Sırbistan'da” etkinliği kapsamında 6-15 yaş arası çocuklarla 21 Nisan Pazar günü NoviPazar’da bir araya gelen Enstitümüz, 23 Nisan 2019 tarihinde ise Sırbistan devlet televizyonu RTS'ye ve Stari Grad Belediyesine bağlı Decji Kulturni Centar'da etkinlik düzenledi.

Sırbistan’da ilk kez kutlanan 23 Nisan programında Türkçe ve Sırpça şarkılarla eğlenen çocuklar, halk dansları gösterilerine de eşlik etti. Etkinlikte Belgrad’ın sevilen çocuk gruplarından Grup Lira da sahne aldı. Grup Lira’dan sonra sahne alan Zemun Sonja Marinkovic ilköğretim öğrencisi Katarina Gluşica'nın söylediği şarkı büyük beğeni topladı.

Belgrad Yunus Emre Enstitüsünün hazırladığı program kapsamında, iki ülkede kullanılan ortak kelimeleri yansıtmak adına düzenlenen ortak kelime etkinliğinde ise kültürlerarası etkileşimi keşfeden çocuklara, ülkemizin kültürel ve sanatsal özelliklerini taşıyan çeşitli hediyeler verildi.

“Karagöz ve Hacivat” Bayramı Anlattı

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da devlet okulu öğrencilerine yönelik Washington DC Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan kutlama programında “Karagöz” ile Türk kültürü tanıtıldı. Thomson ve HD Cooke İlkokulu öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen programda, Hacivat ve Karagöz ile Bebe Ruhi karakterleri New York Türk Amerikan Sanat Derneği üyeleri tarafından canlandırıldı.

Pakistan’ın Lahor şehrinde 22-24 Nisan 2019 tarihleri arasında, geleneksel gölge oyunu “Karagöz” ile tanışan çocuklar, atölye çalışmalarında gönüllerince vakit geçirdi.

Pakistanlı yetim çocuklarla bir araya gelinen etkinlik, Learning Allaince School öğrencileri ve velilere yönelik gerçekleşen gösteri, 60 bin öğrenci kapasiteli Lahor Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenler için sergilendi.

Kazakistan’ın başkentinde ise Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından açılan Türk Halk Dansları kursu çocuk grubu ve “Karagöz ve Hacivat” gölge oyunu 25 Nisan’da Büyükelçilik binasında buluştu. Animatörlerin yanı sıra yüz boyama sanatçılarının da yer aldığı etkinlikte çocuklara çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Rusya’da Dostluk Vurgusu

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde 21 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen etkinliklerde her iki dilde söylenen şiir ve şarkılarla bayramı kutlayan çocuklar, gönüllerince eğlendi. Çeşitli oyunlarla renklenen programda resim yarışmasına giren çocuklara ödülleri de verildi.

Yarışmaya katılanlara sertifika takdim edilen etkinlikte dereceye girenler ödüllerini Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’dan aldı.

Kiev’de Çocuklar Türkçe Yarıştılar

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki kutlamalara Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Kiev Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen programda, Türkçe yarışmasında dereceye giren Kiev Bir Numaralı Doğu Dilleri Lisesi öğrencilerine hediyelerin takdim edildi. Ukrayna Türk diasporası, akraba topluluklar ve Ukraynalıların katılımıyla gerçekleşen etkinlik, çocukların şarkı, şiir ve dans gösterileri ile renklendi.

Kabil’de Çifte Kutlama

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki etkinlikler Kabil Devlet Yetimhanesinde düzenlendi. Kabil Yunus Emre Enstitüsünün, yetimhanede kalan çocukların katılımıyla gerçekleştirdiği programda müzik dinletisi, şiir ve mektup okumalarının yanı sıra sirk gösterisi, spor müsabakaları ve çocuklara yönelik yüz boyama etkinliklerine yer verildi. Pasta kesimi ile sona eren kutlama programında çocuklara çeşitli hediyeler de dağıtıldı. 23 Nisanın “Kitap Günü” olarak kutlandığı Kabil’de, kitapseverler tarafından toplanan kitaplar çocuklara hediye edildi.

Mısır’da geleneksel Türk oyunları

Mısır’daki kutlamalar Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği rezidansında gerçekleşti. Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan programda, Türk ve Mısırlı çocukların okudukları şiir ve şarkılarla beraber geleneksel Türk oyunları sergilendi. Animasyon gösterileri ve yüz boyama gibi pek çok etkinlikle zenginleştirilen 23 Nisan programına, sevgi ve barışın coşkusu yansıdı.

Viyana’da Kutlamalar 4. Yılında

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bu sene dördüncüsünü düzenlenen etkinlikler kapsamında Viyana Yunus Emre Enstitüsü, ‘’Kendi çantanı kendin yap’’ temasıyla, keçe atölyesi düzenlendi. 7-14 yaş aralığındaki çocukların kendi çantalarını kendilerinin tasarlayarak hazırladıkları atölye ressam, illüstratör ve keçe sanatçısı Cansu Kaykaç Yakın’ın eğitmenliğinde gerçekleştirildi.

Japonya’daki Festival Gelirleri Çocuklara

Japonya'da her yıl düzenlenen kermes ve çocuk festivali bu yıl da gerçekleştirildi. Tokyo'daki Büyükelçilik binasında yapılan etkinliğe 3 bine yakın kişi katıldı. Festivalde, aralarında Nagoya'dan gelenlerin de bulunduğu 400 çocuk Türkçe şarkılar söylediler ve oyunlar oynadılar. Açılan stantta Türk lezzetleri ve hediyelik eşyalar da katılımcıların beğenisine sunuldu. Elde edilen gelirler yardıma ihtiyacı olan çocuklar yararına kullanılacak.

Zagreb ve Amman’da Çocuk Festivali

Enstitümüzün Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinin destekleriyle gerçekleştirdiği “Çocuk Festivali” etkinliklerinin ilki Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlendi. Dijital dünyadan uzakta, eğlenceli bir dünyanın kapılarını aralayan festivalde, 6-15 yaş aralığındaki çocuklar için geleneksel sokak oyunları ve sanatsal atölyelere yer verildi.

20-21 Nisan 2019 tarihlerinde Amman’da devam eden etkinliklerde topaç çevirme, maske boyama, uçurtma yapımı, kaşık bebek yapımı, çanta baskısı, rüzgârgülü yapımı ve daha pek çok oyun usta öğreticilerin gözetiminde gerçekleştirildi.

"Haydi Dışarı!" sloganı ile çocukların dışarıya davet edildiği ve el becerileriyle yapacakları oyunları öğretmeyi hedefleyen festivalde çocuklar, kendi yaptıkları oyuncaklarla oynamanın keyfini doyasıya yaşadı.