7. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan’da 7. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı. 6 Ekim 2021 Çarşamba günü gerçekleşen fuarın açılışına Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Kültür Bakanı Anar Kerimov, Eğitim Bakanı Emin Emrullayev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile çok sayıda kitapsever katıldı. 

Azerbaycan’ın büyük ve dâhi şairi Nizami Gencevi adına açılan Azerbaycan, Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Fransa, Endonezya, İran, Kolombiya, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Özbekistan ve Rusya’dan 200’e yakın yayınevinin katıldığı fuarın açılış töreninde Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, tüm okuyucuların kitap bayramını kutladı.

Azerbaycan’da bu tür sergi ve fuarların düzenlenmesinin artık bir gelenek hâline geldiğini söyleyen Ahmedov, kitapsız ve yazısız bir uygarlığın düşünülemeyeceğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti: 

“Azerbaycan tarihinin eski gelenekleri, doğrudan kitap ve yazı ile ilgilidir. Bilindiği üzere bu yıl, Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı tarafından ‘Nizami Gencevi Yılı’ ilan edilmiştir. Büyük Azerbaycan şairi Nizami Gencevi’nin eserleri, yazı ve kitaplar sayesinde günümüze ulaşmıştır. Bir kitap sergisi düzenlemek, konukların ülkemizin kültürel tarihini izlemeleri için iyi bir temel oluşturacaktır.”

“FUAR HALKIMIZIN DÜNYADAKİ BÜYÜK ZAFERİNE ADANDI”

Kültür Bakanı Anar Kerimov ise 14 yıldır düzenlenen bu fuarın, Azerbaycan’ın önde gelen ve büyük ilgiyle karşılanan festivallerinden biri olduğunu belirtti. Bakan Kerimov, bu yılki fuarın “Nizami Gencevi Yılı” dolayısıyla büyük şaire ithaf edildiğini kaydetti. Fuarın temel amacının halkın kitaplara olan ilgisini artırmak ve okuma kültürünü teşvik etmek, okuyucuları yayıncılık alanındaki dijital yeniliklerle tanıştırmak, ülkedeki kitap endüstrisinin ve modern edebî süreçlerin gelişimini desteklemek olduğunu söyleyen Kerimov, iki yılda bir düzenlenen kitap fuarının artık her yıl düzenlenmesine karar verildiğini söyledi. 

Fuara 12 ülkeden 43 yabancı kuruluş, 121 yerel yayınevi ve kitapla ilgili kuruluşun katıldığını belirten Bakan Kerimov, fuar boyunca çeşitli formatlarda 200’den fazla etkinliğin düzenleneceğini kaydetti. 7. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nın muzaffer bir halk tarafından kendi egemen topraklarında düzenlenen ilk uluslararası kitap festivali olduğunu kaydeden Kerimov, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Fuar, halkımızın dünyadaki büyük zaferine adanmıştır. Büyük vatanseverlik savaşında kitaplar, dergiler ve diğer basılı materyallerin özel bir yeri vardır. Sergiyi ziyaret eden herkesin bu konulardaki yayınlara dikkat etmesi, şanlı tarihimizi ve kadim kültürümüzü bu kitaplar aracılığıyla tanıması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bu yıl 15 Ocak’ta Kültür Bakanlığı ve Azerbaycan Millî Kütüphanesi ortaklaşa ‘Haydi Karabağ’a Kitapla Gidelim’ kampanyasını başlattı. Şu anda kampanya kapsamında 55 bin 482 kitap toplandı. Bugün Karabağ’a hem kültürümüzü hem de edebiyatımızı iade edebiliyoruz. Bu büyük dönüşün her aşamasında ve her anında halkımız devletimizle eşittir ve 44 günlük zafer tarihi şimdiden dünya çapında Azerbaycanlıların dayanışmasının simgesi hâline gelmiştir.”

Kitabın toplum hayatındaki rolünden bahseden Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, kitabın eğitimin merkezindeki ana kavramlardan biri ve bir kültür olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren kitap sevgisi oluşturmak çok önemli. Araştırmalar, erken yaşlardan itibaren daha çok okuyan çocukların ve ebeveynleri daha çok okuyan çocukların gelecekte daha yüksek akademik sonuçlar elde edeceklerini göstermektedir. Bu da kitapların bir okuma aracı olarak hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.”

“KİTAP ÜZERİNDEN KURDUĞUMUZ HER STRATEJİ DOĞRU STRATEJİDİR”

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, etkinliğe katılanlara T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarını iletti. Demircan, kitabın kültürlerarası ilişkilerin temel hareket noktası olduğunu söyledi. İnsanoğlunun duygularını yazarak aktardığını, okuyarak da öğrendiğini belirten Demircan, “Kitapsız ne şarkı ne tiyatro  ne de senaryo olmaz. Dolayısıyla gençlerimize kendi kültürümüzü anlatmak üzere en önemli mecra olan kitapları geliştirmeli ve okuyucu sayısını artırmalıyız.” dedi. Demircan, Bakü’deki fuarın hem Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hem de yayınevleri ve yazarların daha çok bir araya gelmesi açısından anlamlı olduğunu vurguladı. Demircan konuşmasına söyle devam etti:

“Buradaki gençliğin Türkiye’deki yayınlara, Türk gençliğinin de Azerbaycan’daki yayınlara yakınlaşması gerekiyor. Kitap üzerinden kurduğumuz her strateji doğru stratejidir.”

SİNAN YAĞMUR, AZERBAYCANLI OKUYUCULARININ KİTAPLARINI İMZALADI

Bakü Expo Merkezinde bu yıl yedincisi düzenlenen Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nda yer alan Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Türk edebiyatının önemli yazar ve düşünürlerini Azerbaycanlı okuyucularıyla bir araya getirdi. Fuarın birinci gününde, “Aşkın Gözyaşları” serisinin yazarı Sinan Yağmur, kitaplarını imzalayarak okuyucularıyla sohbet etti. 

Aynı gün, “Aşkın Sesi Yunus Emre” konulu söyleşisi ile Bakü Expo Merkezi salonunda Azerbaycanlı okurlarıyla bir araya gelen Yağmur, Yunus Emre’nin insanlık felsefesi üzerine konuştu. 

SİNAN CANAN: ÖZÜNÜZE İYİ BAKIN

Sinan Canan, Bakü Kitap Fuarı’ndan önce Ada Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak “İnsanın Fabrika Ayarları” isimli kitap serisinin ana konusunu merkeze alan bir konuşma yaptı. İnsanı anlamanın, insanı tedavi etmenin birinci aşaması olduğunu belirten Canan, modern hayatta yaşadığımız sorunların neredeyse tamamının insanın orijinal, biyolojik ve doğal ayarlarıyla kendi kurduğu medeniyet içerisinde yaşamak zorunda kaldığı uyumsuzluklarından kaynaklandığını kaydetti. “İnsanın Fabrika Ayarlarının” beş unsurdan oluştuğunu ve bu beş unsurun bütün problemleri kapsadığını söyleyen Canan, bir saatlik söyleşisinde insanın özüne, yani içine dönmesinin öneminden bahsetti.

Bakü Kitap Fuarı’nda okurlarının kitaplarını imzalayan ve fotoğraf çektiren Sinan Canan, fuar salonunda yaptığı ikinci konuşmasında da önemli meselelere değinen yazarı geniş bir okuyucu kitlesi dinledi.

BİRSEN EKİM ÖZEN’DEN “HAYALLERİMİZİ UÇURALIM MI?” SÖYLEŞİSİ

Çocuk kitapları yazarı Birsen Ekim Özen de fuara katılarak hem kitaplarını imzaladı hem de çocuklar ve aileleriyle konuştu. Özen, Bakü Türk Anadolu Lisesi öğrencileriyle “Hayallerimizi uçuralım mı?” söyleşisi kapsamında bir araya geldi. 9 Ekim 2021’de kitap fuarında Şirin adlı kitabını imzalayan Birsen, aynı gün ebeveynlere yönelik “Çocuklarınızı okumaktan nasıl soğutursunuz?” başlıklı söyleşiyi Azerbaycan’ın seçkin çocuk yayıncılarından Fatime Alxaz ile birlikte gerçekleştirdi. 

13 ülkeden 165 yayınevi ve kuruluşun katıldığı fuar 10 Ekim 2021 Pazar günü kapanış töreniyle sona erdi. 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...