AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog, Farklı Kentlerde Farklı Renklerle Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog (ICD) Programı, Avrupa Birliği üye ülkelerinin kültür aktörleri tarafından hayata geçirilen dört önemli projeye hibe desteği sağlıyor. Yaratıcılık için farklı kültürel aktörleri bir araya getiren program, dünyanın dört bir yanında ortak anlayış, iletişim ve etkileşim prensipleriyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Connect 4 Creativity projesi ile uluslararası iş birliği alanları oluşturuluyor

Desteklenen projelerden biri British Council liderliğinde uygulanan Connect 4 Creativity projesi. Birleşik Krallığın diğer ülkelerle kültürel ilişkilerini yürüten proje, Sırbistan’dan Nova Iskra, Yunanistan’dan Bios ve Türkiye’den ATÖLYE ile Abdullah Gül Üniversitesi gibi önemli ortakların iş birliğiyle uygulanıyor.

Proje, 7 Mayıs 2019 tarihinde Bomontiada-ATÖLYE’de düzenlenen bir etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı. Etkinlikte konuşan İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Judith Slater, sosyal, politik ve ekonomik zorluklara karşı çözüm üretmek adına bireyler, gruplar ve kültürler arasındaki diyaloğun önemine dikkat çekti.

Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme ve Kurumsal İletişim Birimi Müdürü Bülent Üçpunar ise Enstitü olarak Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesi ve kuvvetlenmesi için çalıştıklarını vurguladı. Üçpunar, “Dünya tarihi ve bizim özel tarihimiz bu tür güzel örneklerle dolu. AB ve Türkiye'nin ortak finansmanıyla yürütülen Kültürlerarası Diyalog Programı da bu güzel hikâyelerden biri. Bu projeyle ilgili uzun bir hazırlık ve değerlendirme süreci oldu ve bu sürecin sonucunda dört büyük hibe projesine fon sağlanmasına karar verildi.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Andy Pratt'in projeye ve sektöre yeni bakış açıları sunduğu konuşmasıyla devam etti. İnsanların bir araya geldiğinde sorunlara daha kolay çözümler bulunduğunu belirten Pratt, “Bilginin ticarileştirilmediği ve resmileşmediği ortamlar oluşturmak çok önemli. Mesela bir projede birinin ne yaptığını bilmek ya da yaptığı şeyden hoşlanıp hoşlanmayacağınızı önceden bilmek mühimdir. Bilgiyi birbirimizle paylaşıyoruz, aktarımını sağlıyoruz ve yapmanız gereken şey bir araya gelmek ve kalıcı iletişim ağları oluşturmak.” şeklinde konuştu.   

Connect 4 Creativity projesi, 12-14 Haziran 2019 tarihleri arasında da Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı. “Creative Backslash: Güvensiz Bireylerden Esnek Organizasyonlara” adıyla Belgrad Kültür Merkezi ve Fabrika etkinlik alanında gerçekleştirilen konferans; Avrupa, Türkiye, Birleşik Krallık ve Balkanlar’dan pek çok konuşmacı, sanatçı, yaratıcı girişimci, platform temsilcisi, öğrenci, akademisyen ve politika yapıcıyı bir araya getirdi. Sunumlar, atölye çalışmaları ve tartışma oturumlarında bir araya gelen katılımcılar, yaratıcı çalışmalar ve zihin sağlığı, kişisel gelişim, bireysel direnç ve organizasyonel tasarım gibi konulara değindi.

Diversity in Unity (Birlik İçinde Çeşitlilik)

Desteklenen bir diğer Kültürlerarası Diyalog projesi ise İstanbul Macar Kültür Merkezi liderliğinde ve Kalem Derneği ile Türkiye Avrupa Vakfı ortaklığında hayata geçirilen Diversity in Unity (Birlik İçinde Çeşitlilik) projesi, 09 Mayıs Avrupa günü kapsamında bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tuna Nehri boyunca uzanan ülkeler ile Türkiye arasındaki kültürel etkileşimi artırmayı hedefleyen projenin açılış programını da kapsayan etkinlikler, Kadıköy Özgürlük Parkında halka açık düzenlendi.

Kadıköy Özgürlük Parkı etkinlikleri,  9 Mayıs’ta Etnomüzikoloji Derneği Üçleme Topluluğu halk müziği konseriyle başladı. Ardından Romen belgesel yönetmeni Alexandru Munteanu’nun “Ada Kaleh - Kayıp Saray” adlı film gösterimi gerçekleşti. Etkinliğin ikinci gününde, Etnomüzikoloji Derneği Üçleme Topluluğu bu kez Balkan halk müziklerinden örnekleri izleyicilerle buluşturdu. Ardından katılımcılar Avusturyalı Belgesel Yönetmeni Chico Klein’ın “Kyselak’ın Seyahati” filmini izleme fırsatı yakaladı. 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü kalabalık bir izleyici kitlesini ağırlayan etkinliklerde, proje kapsamında düzenlenecek “Tuna Nehrine Öyküler“ edebiyat yarışmasının duyurusu yapıldı. Yarışmanın jüri üyeleriyle gerçekleştirilen edebiyat söyleşisinin ardından, Romanya’dan Imago Mundi ve Dimitrie Cantemir anısına konser düzenlendi. Etkinlikler Macar kısa filmlerinden bir seçkinin gösterimiyle sona erdi.

Be Mobile – Create Together! projesi kapsamında seçilen sanatçılar Temmuz’da açıklanacak

Fransız Kültür Merkezi tarafından hayata geçirilen Be Mobile – Create Together! projesi, 20 Mart 2019’da düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Tanıtım toplantısının ardından, proje kapsamında gerçekleştirilecek misafir sanatçı programları için açık çağrı yapıldı.

600’den fazla başvuru alan Be Mobile – Create Together! projesi misafir sanatçı programına %60 ile en fazla başvurunun olduğu Türkiye’yi Fransa, Almanya ve Hollanda’dan yapılan başvurular takip etti. Almanya, Hollanda ve Türkiye’de farklı sanat merkezlerinin farklı zamanlarda düzenlenen programa çoğunlukla görsel ve dijital sanatlar, performans sanatları ve edebiyat alanında başvurular yapıldı.

Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’nin saygın sanat mekânlarında misafir olma şansı kazanacak sanatçılar Haziran ayında belirlenecek ve Temmuz ayı başında açık çağrı ile duyurulacak.

Türkiye’den 13, Fransa, Almanya ve Hollanda'dan 13 olmak üzere toplam 26 sanatçının konuk edileceği proje; sanatçıların yerel kültürü daha derinlemesine tanıması ve anlaması, yerel sanat ortamına dâhil olmaları, yeni bağlantılar kurmaları, fikirlerini paylaşmaları, birbirlerinden ilham almaları, sanat projeleri ve araştırmaları yürütmenin yanı sıra konuk oldukları ülkelerin sanatçılarıyla birlikte çalışmaları ve üretmelerine uygun bir platform sunmayı amaçlıyor.

Kültürlerarası Diyalog (ICD) Programı bünyesinde uygulanan projeler 2019 yaz döneminde renkli faaliyetleriyle Avrupa ve Türkiye’nin farklı coğrafyalarında farklı dilleri ve kültürleri bir araya getirmeye devam edecek. Etkinliklere ilişkin duyuruları ve haberleri Kültürlerarası Diyalog programı sosyal medya hesapları ve web sayfasından takip edebilir, siz de bu yeni hikâyelerin bir parçası olabilirisiniz:

icd.yee.org.tr

Facebook: Kültürlerarası Diyalog Programı

Instagram: Kültürlerarası Diyalog Programı @kulturlerarası_diyalog

Twitter: Kültürlerarası Diyalog Programı @KDiyalog

https://connectforcreativity.eu/

https://www.bemobilecreatetogether.eu