Akademik Mirasın Korunması Paneli Londra’da Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, mültecilerin akademik istihdamının tartışıldığı “Akademik Mirasın Korunması” konulu panele ev sahipliği yaptı. “Mülteci Krizi ve Akademik Mirası Yüksek Öğrenim Yoluyla Geleceğe Taşımak’’ başlıklı panele Türkiye ve Birleşik Krallık`tan önde gelen akademisyenler katıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof.  Zeliha Koçak Tufan, YÖK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Doç. Dr. Bilge Kağan Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Özkan, ODTÜ Rektörü Prof. Mustafa Verşan Kök ve Londra SOAS Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. İdil Osman panelde, mültecilerin akademik dünyaya entegrasyonu konusunda gerçekleştirdikleri Orta Doğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi’ni anlatarak akademik mirasın korunmasının önemine vurgu yaptılar.

Panelde, yaşadıkları savaş bölgelerini terk etmek zorunda kalarak başka ülkelere sığınan akademisyen yahut akademik kariyer planlayan bireylerin istihdamı ve bulundukları çevreye adaptasyonlarını sağlamayı hedefleyen projeyle ilgili detaylı bilgiler verildi. Akademik hayatlarına Türkiye`deki üniversitelerde sürdürdükleri profesyonel ve yüksek ihtisas çalışmalarıyla devam eden mülteci akademisyenlerin, göç ettikten sonra yaşadıkları sorunlara ve bunların çözüm yollarına değinildi. Suriye’deki iç savaşın yalnızca tarihi mirası değil aynı zamanda akademik mirası da tahrip ettiğine de dikkat çekilen panelde, yüksek eğitime sahip, bilgili ve donanımlı akademisyenlerin Türkiye’deki çalışmalara büyük katkılarda bulunabileceğinden bahsedildi.

Orta Doğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi, savaş ve çatışma gibi insani krizler dolayısıyla ülkelerini terk etmek zorunda kalan genç insanların, akademik hayattan kopmamasını ve yerleştirildikleri üniversitelerde topluma fayda sağlamaya devam etmelerini amaçlayan birçok fikre de ışık tuttu.

Londra Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde TRT, Anadolu Ajansı, Türk Hava Yolları ve Londra Büyükelçiliği’nin iş birliğiyle 11 Haziran`da gerçekleştirilen panele Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da katıldı. Londra`da eğitimini sürdüren Türk ve yabancı öğrencilerin konuşmacılara soru yöneltme ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladıkları panel, soru-cevap bölümü ile sona erdi.