Amsterdam’da Theo Loevendie’nin Eserinin Dünya Prömiyeri

Yazıcı-dostu sürüm

Hollanda’nın en önemli bestecilerinden Theo Loevendie’nin Türk müziğinden esinlenerek bestelediği "Metamorph" adlı eserinin dünya prömiyeri 14 Ekim 2021 tarihinde Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde düzenlendi. Loevendie’nin eserini ilk kez seslendirdiği konser, Hollandalı dinleyicilerden büyük beğeni aldı. Program öncesinde konuşma yapan 91 yaşındaki ünlü besteci, Türk kültürünü çok iyi tanıdığını ve yaptığı besteler aracılığıyla Hollanda ile Türkiye arasında bir köprü kurduğunu belirtti. Loevendie, eserinin Hollandalılar için didaktik bir değeri olduğunu belirtti. Theo Loevendie, Avrupa müziğinin yeniçerilerin ayak seslerinden ve mehter marşından nasıl etkilendiğini, Avrupalıların ayrıca davul ve zil gibi enstrümanları Türklerden öğrendiğini kendine has üslubu ile anlattı.

Theo Loevendie’nin farklı kombinasyonlarla birçok müzisyenden oluşan bir orkestrayla sunduğu eserler, İskoç asıllı klarnet sanatçısı Jean Johnson, Rus asıllı piyano sanatçısı Ilona Timochenko ve Hollandalı viyolonist Roeland Jagers’dan oluşan "Metamorphose" üçlüsü tarafından klasik ve caz müzik arasındaki geçişlerle sahnelendi.

TÜRK MARŞI DA SESLENDİRİLDİ

Konserde, ünlü besteci Mozart’ın ünlü Türk Marşı’nın yanı sıra 1943 senesinde Sobibor toplama kampında ölen Hollandalı besteci Leo Smit ve Amsterdam Konservatuvarının kurucularından Julius Engelbert Röntgen’in besteleri de yer aldı.

Program sonunda ünlü sanatçıya alkışlar ve çiçekler eşliğinde teşekkür edilirken, seçkin davetlilere Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından özel olarak hazırlanan ikramlıklar sunuldu.

"SULTANDAN KRALİÇE’YE" PİYANO DİNLETİSİ

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünün tarihi binasında 9 Ekim 2021 tarihinde  "Sultan'dan Kraliçe’ye" piyano resitali düzenlendi.

Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan’ın katıldığı ve müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği programda, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Kutlay, Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid’in birçok müzisyene hazırlattığı düşünülen albümdeki eserlerini icra etti. Müzikolog Kutlay, yaptığı araştırmalarda Romanya Kraliçesi Elizabeth’in bir piyanist olduğunu tespit ettiğini, 1876 tarihli albümün Sultan 2. Abdülhamid tarafından Elizabeth’e hediye edildiğini düşündüğünü kaydetti. 2. Abdülhamid’in dünya müziğindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve diplomaside sanatı çok iyi kullandığını belirten Kutlay, 2. Abdülhamid’in aynı zamanda iyi bir piyanist olduğunu ifade etti.

HOLLANDA’DAKİ MÜZAYEDEDE ORTAYA ÇIKTI

Dr. Mehmet Tütüncü tarafından 2018 yılında Hollanda’da müzayedede ortaya çıkarılan ve Enstitü Müdürü Abdullah Altay tarafından satın alınan bu değerli albümün 1876 yılına kadar uzandığı ve Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’e ait olduğu düşünülüyor.

Altay, eserlerin ilk defa seyirci önünde icra edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek bu değerli albümü gün ışığına çıkarmanın gururunu yaşadığını ifade etti.