Arkeoloji Yaz Okulu Kataloğu Yayında

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2019 yılında ilk defa düzenlenen “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji Yaz Okulu”nun program kataloğu okuyucusuyla buluşuyor.

Türkiye’nin tarihi mirası hakkında bilgiler, yurt dışından yaz okuluna katılan misafirlerin görüşleri ile Truva, Göbeklitepe ve Hitit medeniyeti hakkında uzmanların makaleleriyle Anadolu arkeolojisinin işlendiği katalog ilgililerin beğenisine sunuldu. 

Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistik şehirlerinde gerçekleştirilen Arkeoloji Yaz Okulu kapsamında  iki hafta boyunca takip edilen güzergâh ve program hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu katalogda ayrıca gezilen yerler hakkında da ayrıntılı bilgiler veriliyor.

Dünyanın farklı noktalarından Türkiye’ye gelen katılımcıların izlenimleri ve programların içeriklerinin yer aldığı katalogda ayrıca Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ ve Hattuşa Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner’in kaleme aldığı makaleler ile Malezya’dan programa katılan Nur Syazwani Naqibah’ın kaleme aldığı günlüğe de ulaşılabiliyor. 

Türkiye’nin kültürel mirasının yurt dışında daha yakından tanıtılması amacıyla 22 Temmuz-04 Ağustos 2019 tarihleri arasında Çanakkale’den başlayıp İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Ankara ve Çorum güzergâhında devam eden ve İstanbul’da tamamlanan “Dünya Kültür Mirasında Türkiye-Arkeoloji Yaz Okulu”na, dünyanın farklı ülkelerinden arkeoloji, müze, sanat tarihi, coğrafya ve tarih gibi sosyal bilimler alanlarında eğitim alan ve kültürel mirasa ve Türkiye arkeolojisine merak duyan 21 genç katıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Çorum Valiliğinin katkılarıyla gerçekleştirilen program Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın akademik danışmanlığında hazırlandı.

İki hafta süresince Çanakkale, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Ankara, Çorum ve İstanbul’u gezen katılımcılar kazı alanı başkanları, müze müdürleri, akademisyenler ve kazı görevlileri gibi alanın uzman isimleriyle bir araya gelerek Türkiye’deki arkeolojik miras hakkında kapsamlı bilgiler edindiler. Arkeoloji Yaz Okulu kapsamında arkeolojik kazı alanlarında incelemeler, alanında uzman konuşmacıların katılımıyla akademik seminerler, müze gezileri, atölye çalışmaları, kültürel etkinlikler, şehir gezileri gibi zengin bir program uygulandı. Ayrıca, programlar kapsamında İstanbul ve gittikleri diğer şehirlerdeki tarihi ve kültürel mekânları da ziyaret eden katılımcılar çeşitli Türk mutfağı etkinlikleri ve sanatsal atölye çalışmaları gibi farklı etkinliklerle de Türkiye’yi çeşitli yönleriyle tanıma şansına eriştiler.

Programın detaylarına yazokullari.yee.org.tr adresinden ulaşılabilir. 

Program kapsamında günlük hazırlanan ve programın detaylarının yer aldığı videolara ise Youtube üzerinden @yeeorgtr sayfasından ulaşılabilir.

Keyifli okumalar diliyoruz.

Kataloğa ulaşmak için buraya tıklayınız. 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

T.C. Kars Valiliği, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Serhat Kalkınma Ajansı ve Roma Yunus Emre Enstitüsü iş...

Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü ve Buenos Aires Özerk Şehir Yönetiminin (CABA) katkılarıyla “19. Müzeler Gecesi” adlı...

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde T.C. Lahey Büyükelçiliği ile Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası...