Âşık Veysel, Doğumunun 125. Yılında Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Âşık Veysel'in doğumunun 125. yılı anısına, fotoğraf sergisi ve konser düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü ve Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliği ile Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda 4 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen etkinlikte Âşık Veysel’in torunlarının kişisel koleksiyonlarından oluşan fotoğraf sergisi ve sanat yönetmenliğini Uğur Işık’ın yaptığı “Veysel” konseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Âşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ile Gürsel Gökçe’nin küratörlüğünü yaptığı sergide Ara Güler, Fikret Otyam, Ergun Çağatay, İsa Çelik, Mustafa Türkyılmaz ve Ozan Sağdıç gibi ünlü fotoğraf sanatçıları ile birlikte Anadolu Ajansı arşivinde yer alan fotoğraflar, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası fuayesinde sergilendi.

“Ozanlarımızın varlığı, insanlık için umut veriyor.”

Serginin açılışında konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, temel görevi Türkiye ile dünya ülkeleri arasından insani bağ kurmak olan Enstitünün, iki ülkeyi Âşık Veysel paydasında buluşturmanın bu bağın bir parçası olduğuna vurgu yaptı.  

Anadolu’nun irfanıyla beslenen ve bu derin irfandan aldıkları ile yine Anadolu’nun çocuklarına seslenen Âşık Veysel’in derin ve sonsuz insanlık sevgisine dikkat çeken Ateş, var oluşu bir bütün olarak kucaklayan ve barışı önceleyen büyük ozanların varlığının insanlık için umut vadettiğini söyledi.

“Eseri, evrensel bir bilgelik kaynağıdır.”

Programdaki konuşmasında Ankara Alman Büyükelçiliğinin bir temsilcisi olarak Âşık Veysel’in barış mesajını paylaşmaktan onur duyduğunu aktaran Marion Erdmann, “Asil ruhu hepimiz için örnek olmaya devam ediyor. Büyük bir hümanisti ve insanları koşulsuz bir şekilde seven bir kişiyi anıyoruz. Eseri, evrensel ve hiç tükenmeyen bir bilgelik kaynağıdır.” ifadelerine yer verdi.

“Veysel”

Serginin ardından, Uğur Işık’ın sanat yönetmenliğini üstlendiği “Veysel” konserinde ise sanatçılar Cengiz Özkan, Gül Yazıcı, Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel, Âşık Veysel’in Türk müziği repertuarına kazandırdığı eserleri icra etti. Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın eşi Marion Erdmann da Âşık Veysel’in şiirlerini seslediği programa renk kattı.