Azez’de Fidan Dikim Şenliği

Yazıcı-dostu sürüm

Azez Yunus Emre Enstitüsünün Suriye Güvenli Bölge’de yürüttüğü eğitim, kültür-sanat faaliyetleri kapsamında 10 bin fidanı toprakla buluşturuldu. Bölgenin on bir şehrinde ve bir köyünde eğitim-öğretime devam eden ilkokul, ortaokul ve liselerde 9-29 Nisan tarihleri arasında 10 bin fidan doğaya kazandırıldı.

SINIR-SIZ YARINLAR ORMANI GÜVENLİ BÖLGEDE YÜKSELİYOR

“Sınır-sız Yarınlar Ormanı” adıyla başlatılan dikim şenliğinde Güvenli Bölge’nin Azez, Çobanbey, Ahtarin, Soran, Mare, Afrin, Şeran, Raco, Bab, Kabbasin ve Bzaa şehirlerinde ve Yazıbağ Köyü’nde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerin bahçelerine farklı türlerde 10 bin çam ağacı öğrencilerin de katılımıyla dikildi. 28 Nisan’da Çobanbey Hadabat İlkokulu ve Ahtarin Şehitler İlkolunda bölge mülki idare mensuplarının katılımıyla fidan dikim şenliğinin kapanış programı düzenlendi.

Azez Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fikret Çıtak, Çobanbey Hadabat İlkokulu “1071 Hatıra Ormanı” fidan dikim şenliği programında yaptığı açış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Güvenli Bölge’de Türkiye'nin tesis ettiği barış, güven ortamının halk nezdindeki tezahürünü sosyal, kültürel, eğitim-öğretim faaliyetlerinin dışında insan yaşamı için vazgeçilmez olan doğada da göstermek istiyoruz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitim yuvalarını grinin dışına çıkararak onları ağaç ve doğa sevgisiyle yetiştirebilmek en büyük gayemizdir.”

İklim değişiklikleri sebebiyle su kaynaklarının hızla azalmasının ve ormanların yangın ve kuraklık gibi sebeplerle yok olmasının insanlığın ortak sorunu olduğunu belirten Çıtak, Yunus Emre Enstitüsünün Suriye Güvenli Bölge’de eğitim yuvalarını yeşile doyurarak bu küresel sorunun çözümü için önemli bir adım attıklarını belirtti. 

Gelecek yıllarda meyve ve peyzaj fidanlarının dikimiyle binlerce fidanı toprakla buluşturmaya devam edeceklerini belirten Çıtak, Yunus Emre Enstitüsünün bölgede hedeflediği diğer ağaçlandırma çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

“Bölgede paydaş iş birlikleriyle bal ormanları kurabilmek hayallerimiz arasındadır. Yeşil bir Suriye için hedefimiz 100 bin fidanı toprakla buluşturabilmektir. Çorak bir arazinin ağaçlandırılıp bölge halkının ve diğer canlıların istifadesine sunulması yeni bir geleceğin inşasına, Sınır-sız Yarınlara doğru gidilen yolda en büyük motivasyonlarımız arasındadır.”

10 BİN ÖĞRENCİ İÇİN 10 BİN FİDAN

2020 yılının eylül ayından bu yana bölgede Yunus Emre Enstitüsü Türkçe öğretim programlarına katılan 10 bin öğrencinin hatırasını 10 bin fidanla yaşatmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Çıtak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kardeşliğimiz bu fidanlar gibi etkileşimle gelişecek, serpilecek. Birbirimizi anladıkça bir olduğumuz günleri hatırlayacağız. Türkçede “yeşil” ve “yeni” sözcüklerinin aynı harf olan “y” ile başlaması aslında dikilen fidanların bizlere eğitimde ve düşüncede “yeniliğin muştusudur. Şüphesiz bu yeniliğin temelinde olan kahramanları görmezden gelmek mümkün değildir. Geçmiş yıllarda şehitlerimiz anısına hatıra ormanları oluşturmuştuk. Bu yılla birlikte Güvenli Bölge’de eğitim, sağlık, tarım, medya, belediye ve güvenlik alanlarında görev yapan Türk kamu görevlilerinin adlarına fidanlar dikmeye başladık. Yapılan hizmetin ve fedakârlığın karşılığı olmasa da Yunusça bir teşekkürün samimi niyetini adlarına dikilecek fidanlarla yaşatmak istiyoruz. Suriye Güvenli Bölge halkı için her daim 1071 ruhu ile yollarda olan Türk kamu görevlileri arasında Öncüpınar Gümrük Kapısı ve Çobanbey Gümrük Kapısı görevlileri adına 200 fidanımızı toprakla buluşturmaktan büyük seviç duyuyoruz.”

GÜVENLİ BÖLGE YEŞİLLENİYOR

Program fidanların dikilmesinden sonra öğrencilere çanta, penye, kırtasiye malzemesi ve şekerleme dağıtımı ile sona erdi.

Güvenli Bölge’de şehirlere göre dikilen fidan sayısı ve oluşturulan ormanlar şu şekilde sıralanıyor: Ahtarin 2023 fidan, Çobanbey’de 2 bin 23 fidan ile “1071 Hatıra Ormanı”, Bab-Kabbasin-Bzaa’da bin 71 fidan, Azez’da bin 71 fidan, Afrin-Şeran-Raco 2 bin 23 fidan, Soran’da 300 fidan, Mare’de 300 fidan, Yazıbağ köyünde 118 fidan.

 

 

Diğer Etkinlikler

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...

Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve...

İran'da Tahran Yunus Emre Enstitüsü Çocuk Korosu, 14 Mart 2024 tarihinde Nevruz Bayramı dolayısıyla bir konser verdi...

Yunus Emre Enstitüsü, Gezici Kültür Merkezi Projesi aracılığıyla Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin ve El-Bab...