Azez’de Yunus Emre Hat Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Azez Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Yunus Emre Hat Sergisi 31 Ekim 2021 tarihinde açıldı.

T.C. Cumhurbaşkanlığınca 2021’in Yunus Emre Yılı ilan edilmesiyle birlikte büyük şair ve mutasavvıf Yunus Emre’nin çağları aşan mesajları Türkiye’de ve dünyanın dört bir tarafında konferans, sergi, sempozyum, film gösterimi ve konser gibi bilimsel ve kültürel etkinliklerle sunulmaya devam ediyor. Bu büyük şahsiyeti anlamak ve onu insanlığa ortak bir değer olarak takdim etmek amacıyla Azez Yunus Emre Enstitüsünde açılan Yunus Emre Hat Sergisi’yle Türkiye’de ve Suriye’de yaşayan yirmi beş hattatın elli üç eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

BİR OLMANIN MUŞTUSU: HAT

Azez Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fikret Çıtak yaptığı açış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kutlu bir ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 98. yıl dönümünü Yunus Emre’nin sevgi anlayışıyla Azez’de siz değerli hattatlarla ve sanatseverlerle kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Acıda, tasada tarih boyunca yanınızda olan kardeşleriniz mutlu yarınların inşasında da sizleri yalnız bırakmayacaktır. Güvenli bölgede Türkçe öğretimiyle birlikte farklı kültür-sanat faaliyetlerinin düzenlenmesi normalleşen hayatın en büyük göstergeleri arasındadır. Bir olmanın muştusu olan hat sanatı estetik algımızın kâğıt üstündeki nişanesidir. Biliriz ki Yunus gönüllüler Yunusça doğru kalemleriyle kardeşliği farklı mecralarda yazarak tarihe not düşeceklerdir. Gelecekte hatırlanacak geçmişin estetik üretimleri ve bu çatı altındaki Yunusça muhabbet olacaktır.”

Sergi koordinatörü hattat Abdurrahman Alabdi, yaptığı konuşmada Azez Yunus Emre Enstitüsünün sosyal ve kültürel faaliyetler aracılığıyla sanatçıların ve sanatseverlerin yanında olmasının kendilerine verilebilecek en büyük destek olduğunu dile getirdi. Alabdi, 2021 Yunus Emre Yılı’nda Suriyeli sanatçılar olarak Yunus’a asırlar sonrasından “kırkların selamını” iletmekten dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Açış konuşmaları sonrası hattatlara Fikret Çıtak tarafından hediye takdim edilmesinin akabinde Üstat Muhammed Celol, atölye çalışmalarının başlangıcı olarak divanî hat ile bir “Besmele-i Şerif” yazdı. Sonrasında bütün hattatların katılımıyla serginin açılış kurdelesi kesildi. 

AZEZ’DE HAT KURSU AÇILACAK

Program çerçevesinde serginin yanı sıra atölye çalışmaları da yapıldı. Yoğun ilgiyle karşılanan sergi ve atölye çalışmaları devam ederken bir hat kursu açılacağı haberi de duyuruldu. Azezli sanatseverler Azez YEE tarafından Ocak-Haziran 2022 döneminde gerçekleştirilecek hat kursuna katılabilecekler.