Bakü’de “15 Temmuz Halkın Sesi, Adaletin Zaferi” Anma Gecesi

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından, TÜRKPA ve Bakü Avrasya Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “Halkın Sesi, Adaletin Zaferi” adlı program, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.

T.C. Bakü Büyükelçiliği himayelerinde gerçekleştirilen programa, T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Gülizar İbrahimova, TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Asanov, Azerbaycan Parlamentosu Milletvekilleri Hüseyinbala Mirelemov, Şemseddin Hacıyev ve Ganira Paşayeva, diplomatik misyon temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Vatan için canlarını feda eden şehitlerin bir dakikalık saygı duruşuyla anılması, Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunması ile başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seslendirdiği, ünlü Azerbaycan şairi Bahtiyar Vahapzade'ye ait "Azerbaycan-Türkiye" şiiri dinletildi.

TÜRKPA Genel Sekreteri Asanov, yaptığı konuşmada "TÜRKPA olarak FETÖ'nün darbe girişimini şiddetle kınıyoruz ve her zaman Türk halkının yanında olduğumuzu belirtiyoruz." dedi. TÜRKPA'nın Türkiye Hükümeti’ni ve demokratik değerlerini desteklediğini söyleyen Asanov, üye ülkelerin devlet başkanlarının da olayın ardından konuya ilişkin net tavırlarını ortaya koyduklarını kaydetti.

Türk milletinin 15 Temmuz'da milletine ateş eden hainleri her zaman ezeceğini ortaya koyduğunu vurgulayan T.C. Bakü Büyükelçisi Özoral ise şöyle konuştu:

"Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Türk milleti böyle hainliğe asla izin vermezdi. Millet, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla sokaklara döküldü ve darbecilere hak ettiği yanıtı verdi. 15 Temmuz bizim tarihimizde bir yandan hainlerin kara lekesi olarak anılacak, bir yandan da demokrasi zaferi olarak bilinecek. Bizlere düşen 15 Temmuz'daki ihaneti tüm gerçekleriyle gençlere anlatmaktır."

"Sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının başarısı"

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 15 Temmuz tarihinin bir milletin yeniden doğuşunun tarihi olduğunu vurguladı.

İçten birilerinin Türkiye'yi durdurmak için planlar yaptığını söyleyen Yıldız, "Halk, vakur duran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın peşinden giderek, ülkesinde demokrasisine sahip çıktı. Bu sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının başarısıdır. Tüm dünya Türkiye'nin arkasında 300 milyonluk Türk dünyası olduğunu gördü" şeklinde konuştu.

Azerbaycanlı Milletvekili Ganire Paşayeva da konuşmasında, 15 Temmuz demokrasi şehitlerini saygıyla andığını ifade etti.

Türkiye'nin İslam âlemi ve Türk dünyasının en büyük gücü olduğunu vurgulayan Paşayeva, "15 Temmuz'un anlamı Türk ve Müslüman dünyasının kalesi Türkiye'yi çöktürmek ve bölgede istediklerini yapmaktı. Türk halkı ise her şeyin farkındaydı ve buna müsaade etmedi." ifadelerini kullandı.