Bauhaus Akımının Ötesinde: Modernlik ve Sürgün

Yazıcı-dostu sürüm

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde "Bauhaus Akımının Ötesinde: 1930'lı Yıllarda Modernlik ve Sürgün" temalı konferans düzenlendi.

Bauhaus mimari akımının Almanya’da 100. yılı kutlamaları kapsamında, Bern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bernd Nicolai tarafından verilen konferansta, 1933-1945 yılları arasında Türkiye'ye sığınan Alman mimarların yaşantısı ve eserleri ele alınırken, Türkiye’de Bauhaus mimarisi tanıtıldı.

Köln Yunus Emre Enstitüsü ve Landesverband Rheinland (LVR) iş birliği ile LVR Eyalet binasında gerçekleşen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Nicolai, "Sürgün mimarlar Ankara'nın imarında gerekli altyapının oluşturulmasında önemli rol oynamıştır. 1919 yıllında Almanya’nın Weimar şehrinde kurulan Bauhaus sanat ve tasarım okulu ile 'Bauhaus Sanat Akımı' mimari akımlar arasında büyük bir öneme sahiptir ve dünyada etkili olmuştur." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 1930'lu yıllarda Nazi Almanyası'ndan kaçan önemli bilim insanlarına kucak açarak büyük bir insanlık örneği gösterdiğine vurgu yapan Nikolai, birçok Alman bilim insanına da önemli bilim ve teknik aktarımı yapma fırsatı sunulduğuna dikkat çekti.