Berlin ve Viyana’da 13. ve 14. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Berlin ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü “Türk Edebiyatına Çevrim İçi Bir Yolculuk” başlıklı bir konferans serisi organize ediyor. “13. ve 14. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı” konuşu konferans serisinin ilkinde Türk akademisyenlerin katılımıyla Türk edebiyatının kökeni, önemli dönüm noktaları ve Anadolu’daki gelişim süreci ele alındı. Türkçe ve Almanca gerçekleşen konferans yoğun ilgi gördü.

Berlin ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde  “Türk Edebiyatına Çevrim İçi Bir Yolculuk” konferans serisi düzenleniyor. Konferans serisinin ilki olan “13. ve 14. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı” başlıklı konferans, 11 Haziran Cuma günü edebiyatseverlerle buluştu.

 

 

TÜRK EDEBİYATINDA “YUNUS EMRE ETKİSİ” VE DÖNÜM NOKTALARI

Takdim ve yönetimini Kırklareli Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’un yaptığı konferansı, Aksaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bünyamin Taş sundu. Türkçe ve anında Almanca çevirisiyle Enstitülerin sosyal medya mecralarından yayınlanan konferansta Taş, Batı Türkçesinin Anadolu’da nasıl bir edebiyat diline dönüştüğünden bahsetti. Oğuzların konuştuğu Batı Türkçesinin Doğu Türkçesine nazaran daha geç bir dönemde edebiyat dili olarak geliştiğine vurgu yapan Taş, buna rağmen Yunus Emre gibi bir mucizenin erken dönemlerde yer aldığından bahsetti. Türk Edebiyatının kökeni, gelişimi, aruzun benimsenmesi, Anadolu’daki serüveni, önemli dönüm noktalarını konu eden konferansın Almanca olarak da yayınlanması ilgiyi daha da artırdı.

TÜRK EDEBİYATI HAKKINDA 12 FARKLI KONFERANS

Türk Edebiyatıyla alakalı Almanca sınırlı kaynağın bulunması, özellikle işitsel ve görsel medyada konuyla alakalı az sayıda içeriğin yer alması konusuna cevap niteliğinde olacak konferans serisinde 12 farklı konferans yer alıyor. 13. Yüzyıldan günümüze kadar edebiyatımızın tarihsel süreci bu konferans serisiyle özellikle Almanca konuşulan ülkelerdeki muhataplarına ulaştırılmış olacak. Konferans serisinin ikincisinde aynı dönemin önemli edebiyatçıları ve eserlerinden örnekler yer alacak. 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanan konferanslar, Berlin ve Viyana Yunus Emre Enstitülerinin sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.   

"13. ve 14. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı” başlıklı programı Enstitünün Twitter ve Facebook hesabplarından seyredebilirsiniz.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...