Brüksel'de Gastrodiplomasi Etkinliği

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimî Temsilciliği, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiye ile AB arasında kültürlerarası diyaloğun gelişmesine destek amacıyla 28 Eylül 2021 tarihinde bir gastrodiplomasi etkinliği düzenledi.

Etkinlik, Türkiye'nin AB Daimî Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay'ın ev sahipliğinde Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye-AB Dostluk Grubu, AB Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu ECOPNET'in iş birliğinde organize edildi.

"Diplomacy on the Menu" (Menüde Diplomasi) başlıklı etkinliğe Fransa, İtalya, AB dönem başkanı Slovenya gibi çok sayıda AB ülkesinin büyükelçisinin yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AB kurumlarının temsilcileri, AP Türkiye röportörü Nacho Sanchez Amor, Belçikalı siyasetçiler, düşünce kuruluşları ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

"AKDENİZ MUTFAĞINI TANITMAYI VE BU KÜLTÜRDE BULUŞMAYI AMAÇLIYORUZ”

Türkiye'nin AB Daimî Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, mutfak diplomasisi ve gastrodiplomasinin son yıllarda turizm diplomasisinin araçlarından biri hâline geldiğini söyledi. Büyükelçi Bozay şöyle konuştu:

"Ülkemiz geçmişten gelen asırlık gelenekleri ve tarifleriyle bu alanda önemli bir marka olma yolunda ilerlemektedir. 'Diplomacy on the Menu' etkinliğiyle Türkiye ile AB’nin ortak kültürü olan Akdeniz mutfağını tanıtmayı ve bu kültürde buluşmayı amaçlıyoruz."

Bozay, Akdeniz mutfağının tek bir ülkeye veya kültüre ait olmaktan öte ortak etkileşimin, bölgedeki kültürel alışverişin ürünü olduğunu ifade ederek Akdeniz mutfağına özgü Türk yemeklerinin ve ürünlerinin, Türkiye’nin Avrupa kültürel mirasının ve zenginliğinin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair önemli bir sosyokültürel gösterge olduğunu vurguladı.

"PAYLAŞTIĞIMIZ YEMEKLERİ YUNUS’UN EVRENSEL DİLİYLE BİRLEŞTİRDİK”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise Türkiye’nin ve Akdeniz ülkelerinin ortak mutfağına dikkati çekerek gastrodiplomasinin bugün kültürel diplomasinin en önemli unsurlarından birisi olduğunu kaydetti.

UNESCO’nun Yunus Emre’yi anma yılı olarak ilan ettiği bu sene içerisinde böyle bir etkinlik yapılmasının önemine işaret eden Ateş, Yunus Emre'nin "marifet makamının bir kapısının da perhiz makamı" olduğunu belirtti.

"Yunus’un can felsefesi çokluk içinde birliğe gitmeyi öngörür. Tıpkı paylaştığımız hava bizi nefes alarak nasıl yaşatıyorsa paylaştığımız yiyecekler de birlikte bereket ve bolluk içinde tüm canlara enerji olabilir. Onun için AB Büyükelçiliğimizle 'Menüde Diplomasi' ile salgın sonrası paylaştığımız ortak nefesi ve paylaştığımız yemekleri Yunus’un evrensel dili ile birleştirdik."

GASTRONOMİNİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Türkiye ile AB arasında kültürlerarası diyaloğun gelişmesine destek olunmasını amaçlayan etkinlikte, bölgeye ve Akdeniz havzasına özgü yiyecek ve içeceklerin sunulmasıyla gastronominin birleştirici gücü ön plana çıkarıldı.

Gecede Türk aşçılar ve profesyonel İtalyan Şef Giovanni Terracciano, Türkiye ve özellikle AB üyesi Akdeniz ülkelerinin yerel ürünleriyle mutfak atölyesi çalışması düzenledi. Etkinlik kapsamında konuklara Akdeniz mutfağına ait yiyecek ve içecekler ikram edildi.

Müzikteki etkileşimlerin ve ortak kültür birikiminin temsil edilmesi amacıyla Akdeniz ezgilerinin sunulduğu dinletinin de yapıldığı etkinlikte, konuklara geleneksel Türk kahvesi ve kolonyası hediye edildi.

Diğer Etkinlikler

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği etkinliğe katılan siyasetçiler...